Vinkit motoharrastajien kisareissuille
Vinkit motoharrastajien kisareissuille
Kisareissut ovat motoharrastajan arjen ytimessä. Miten reissuihin kannattaa valmistautua, jotta kisapäivät sujuvat hyvin ja vire on kilvanajopäivänä paras mahdollinen? Kysyimme vinkit kartingia ajavien Kytölän mimmien ja Formula 4 -luokassa ajavan Aleksi Jalavan tiimeiltä.
Oli lajina sitten karting tai formula, ovat kisareissut oleellinen osa motoharrastusta. Reissuun valmistautuminen alkaa jo alkuviikon pakkailulla, matka starttaa tyypillisesti keskiviikkoiltana töiden jälkeen, loppuviikko harjoitellaan kisapaikalla ja viikonloppu ajetaan kilpaa. Harjoituspäivinä on panostettava siihen, että kisapäivän aloittavat aika-ajot sujuvat hyvin. On tärkeää, että erityisesti kisaaja itse pysyy hyvässä vireessä, saa levättyä ja voi keskityttyä harjoitteluun.
Rataan tutustumista ja aika-ajojen merkitystä ei voi vähätellä. ”Aleksi on hiljattain siirtynyt kartingista Formula 4 -luokkaan ja erityisesti nyt, kun radat ovat uusia, pitää rataan tutustumiseen satsata. Harjoittelu alkaa jo ennakkoon ajosimulaattorilla. Myös harjoituspäivät kisapaikalla on käytettävä järkevästi, silloin tehdään testejä ja säädetään autoja, jotta aika-ajo onnistuisi hyvin”, kertoo F4-luokassa ajavan Aleksi Jalavan isä Mikko Jalava.
Valitse matkantekoon auto, joka mahdollistaa mukavat olot myös kisapaikalla
Motoharrastuksen kanssa ajoja tulee valtava määrä paitsi kisaradoilla, myös maanteillä. ”Meillä ajetaan vuositasolla noin 10 000 km harrastuksen takia. Kisapaikoille ajetaan ison trailerin kanssa, ja se tarkoittaa, että pitää olla myös hyvä vetoauto. Meillä on käytössä Audi Q7 hybridi, joka on toiminut vetoautona erinomaisesti. Polttomoottorin rinnalla sähkö on hyvä tuki ja tekee ajosta taloudellisempaa”, Mikko Jalava kertoo.
Usein kisareissuilla majoitutaan tavalla tai toisella lähellä kisapaikkaa. Kytölän mimmit matkustivat aiemmin kisapaikoille matkailuautoilla, mutta nykyään kisoihin kuljettaa Mercedes Sprinter -pakettiauto. ”Sprintterissä on makuupaikat, mikro ja jääkaappi, se on näppärän kokoinen ja sen saa kaupunkioloissakin helposti parkkiin”, kertoo Marika Kytölä.
Lue myös Kytölän mimmien vinkit motoharrastajan autonvalintaan!
Hyödynnä tauot viisaasti
Harjoitus- ja kisapäivät ovat monesti pitkiä, mutta päivään mahtuu myös taukoja ja ne kannattaa hyödyntää viisaasti. ”Jos vertaa kartingia ja formulaa, on harjoitusvetoja vähemmän ja se tarkoittaa, että kisapaikalla on paljon odotteluaikaa. Silloin katsotaan videoita, analysoidaan ja mietitään mitä voisi tehdä paremmin. Toisaalta taukoja kannattaa käyttää myös lepoon. Siksi onkin tärkeää, että kisapaikalla on oma paikka, johon vetäytyä rauhoittumaan. Meillä peräkärryssä on makuupaikka, joka mahdollistaa lepäilyn ja tarvittaessa majoituksen kisapaikalla. Peräkärryssä on myös ruoanlaittomahdollisuus, jolloin ruokailuista ja välipaloistakin voi huolehtia itse”, Mikko Jalava kuvailee.
Kytölän mimmien ja Jalavien vinkit kisareissuihin:
🚚 Järjestä toimivat puitteet kisapaikalle: makuupaikka ja ruoanlaittomahdollisuus helpottavat kisapäiviä
🚚 Hyödynnä tauot viisaasti: lepää ja valmistaudu kilvanajoon
🚚 Huolehdi vireystilasta järkevällä syömisellä: varaa tarpeen mukaan omia eväitä ja välipaloja
🚚 Pidä huolta nesteytyksestä: jos on kuuma, muista juoda riittävästi
🚚 Varaudu ja valmistaudu: harjoittele mahdollisuuksien mukaan ajosimulaattorilla ja varmista hyvä uni- sekä treenirytmi jo ennakkoon
Huomioi ja ennakoi hyvä uni, treenit ja ruokailut
Jotta kisaaja on itse hyvässä vireessä kisapäivänä, on huolehdittava, että olosuhteet tukevat hyvää vireystilaa. ”Pitää varmistaa, että unirytmi on kunnossa. Kisapäivinä ei voi valvoa myöhään, vaan pitää jaksaa nousta aikaisin ja huolehtia, että saa mahdollisimman hyvät unet. Jos on luvassa kuumia säitä, on tärkeää varmistaa hyvä nesteytys ja muistaa juoda jo ennakkoon. Omasta kunnosta huolehtiminen ja esimerkiksi salitreenit pitää myös rytmittää reissuaikatauluun sopivaksi ja ennakoida kisapäiviä”, Nea Kytölä toteaa.
Hyvä ja ravitseva ruokailu on myös tärkeässä roolissa. Kisapaikalle voi olla järkevää järjestää joko mahdollisuus kokata tai säilyttää ja lämmittää omia eväitä. ”Usein kisapaikoilta saa hyviä ja terveellisiä lounaita, mutta jos monena päivänä ostaa lounaat koko porukalle, kasvavat kulut isoiksi. Meillä on sprintterissä mikro ja jääkaappi. Näin voimme varata sopivia valmisruokia tai kokata kotona ja ottaa valmiita annoksia mukaan. Kun toimin Nean mekaanikkona, minulla ei olisi aikaa laittaa ruokaa, vaan on kätevää, kun ruoka on lämmitystä vaille valmiina”, Marika Kytölä kertoo.
Vaikka varikolla vierähtää pitkiä päiviä, ovat kisareissut harrastuksen suola. Parhaimmillaan motoharrastus on koko perheen yhteinen juttu ja pitkät kisapäivät voivat olla myös mukavaa yhdessäoloa. ”Tämä on meille elämäntapa. Monesti reissuissa ovat mukana myös mummi ja ukki ja joskus kaveritkin käyvät varikolla moikkaamassa. He tietävät, että sieltä meidät löytää”, summa Marika.
Kurkkaa Autolle.comin valikoima hyviä vetoautoja ja pakuja, jotka liikuttavat kätevästi kisapaikoille!
Autolle.com – Liikuttavaa autokauppaa