Autolle.com blogi


Fortumilta ratkaisu teollisen mittakaavan litium-akkujen kierrätykseen

21.01.2021


Fortum kertoo 19.11.2020 päivätyssä lehdistötiedotteessaan kehittäneensä ja patentoineensa uuden, tehokkaan teknologian kierrättää ladattavien litiumioniakkujen sisältämä litium. Viime vuonna Fortum kertoi pystyvänsä kierrättämään akut 80-prosenttisesti – nyt kierrätysaste nousee merkittävästi.

Kun sähköauto on romutettu ja sen jälkeen akku hyödynnetty esimerkiksi osana kiinteää energiavarastoa, voidaan loppuun kulutettu akku kierrättää lähes täysin. Tällä tavoin vanhasta akusta pystytään tekemään uutta, eikä käytetyistä akuista muodostu pysyvää ongelmajätettä.

Konservatiivisissakin arvioissa sähköautojen määrän on ennustettu kasvavan noin sataan miljoonaan autoon seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tätä määrää varten tarvitaan paljon myös raaka-aineita. Mikäli sähköautojen määrä vakiintuu näin suurelle tasolle, kierrätys on erittäin tärkeä osa autojen kestävää käyttöä ja tuotantoa. 

Autojen akkujen vaatimia mineraaleja on maan kuoressa rajallinen määrä, joten mm. litiumin, mangaanin ja nikkelin saatavuus voi sähköautojen yleistymisen myötä osoittautua heikoksi. Kierrättämällä vanha, tarve kaivostoiminnalle ja uusien mineraaliesiintymien etsimiselle pienenee.

Tällä hetkellä vain Aasiassa toteutetaan akkujen kierrätystä suuressa mittakaavassa. Fortumin panostus Suomeen on merkittävä tekijä globaalisti ja nostaa Suomea hienosti maailmankartalle etenkin vähähiilisen akkukierrätyksen saralla. 

Sähköauton ostamisen jälkeen suomalainen kuluttaja voi ajaa hyvällä omalla tunnolla, kun huoltaa autonsa Suomessa, lataa autoonsa Suomessa tuotettua sähköä ja auton elinkaaren päättyessä antaa suomalaisten hoitaa sähköauton uusiokäytön ja kierrätyksen. 

Alkuperäinen lehdistötiedote luettavissa täältä - linkkiAutolle.com on avannut uuden, erityisesti sähköautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586

Lue lisää

Talvi tulee – vaihda lämpimään ja mukavaan sähköistettyyn autoon

16.12.2020

”Onpa kylmä aamu, enkä muistanut laittaa autoon lämmitysjohtoa kiinni”

”Äh, taas oli väärin ajastettu lämmitystolppa, ja auto on aivan jäässä”

”Webasto ei lähde päälle, auton akku on tainnut hyytyä”

”Olipa kallista huoltaa Webasto, paljon piti taas osia vaihtaa”

Näiden lainausten myötä monelle tulee mieleen muistoja edellisistä talvista, kun on joutunut lähtemään pakkasaamuna kylmällä autolla liikenteeseen. Rukkaset, pipo ja talvitakki päällä ajellaan aamuruuhkassa, ja polttoaineen kulutus näyttää yli kaksinkertaista normaaliin verrattuna. On voinut jopa käydä niin, että auto ei jaksa lähteä käyntiin kylmän yön jäljiltä.

Sähköautolla vaivattomammin

Sähköistetyllä autolla, siis joko kehittyneellä hybridillä tai täyssähköllä, vastaavia käynnistys- tai lämmitysongelmia ei ole. Parhaimmilla varustelutasoilla sähköauton voi laittaa välittömästi lämpiämään oman puhelimen sovelluksen kautta ja lämmitys kestää vain muutaman minuutin. 

Esilämmitystä varten auton ei myöskään tarvitse olla latauskaapeliin kytkettynä. Tällöin lämmitysenergia otetaan toki auton akusta ja se verottaa toimintamatkaa jonkin verran.

Itsellenikin on käynyt viime talvena useamman kerran niin, että vasta aamupalan jälkeen huomaan kuinka ulkona on pakkasta enkä ole erikseen ajastanut auton lämmitystä. Puhelin esiin ja lämmitys päälle. Noin 5 minuutin kuluttua lumet ovat jo alkaneet sulaa auton päältä ja ohjaamo on reilusti plussan puolella.

Lämmitysedun lisäksi sähkömoottorin toimintaperiaate on niin erilainen ja toisaalta yksinkertaisempi verrattuna polttomoottoriin, että kovakaan pakkanen ei ole sille ongelma. Sähköauto lähtee liikkeelle samalla tavoin -30C ja +30C lämpötiloissa. 

Energiayhtiö Virran verkkosivuille on kirjoitettu napakasti sähköauton toimivuudesta talvella. Vastaavia huomioita sähköauton sopivuudesta Suomen talveen on useita. Lisään loppuun muutaman linkin teksteihin, niin voitte itse käydä perehtymässä lisää asiantuntijoiden neuvoihin sekä sähköautoilijoiden kokemuksiin. 

Nyt syksyllä on oiva mahdollisuus unohtaa aiempien talvien kylmäkäynnistykset, pakokaasujen käryt sekä toppavaatteissa töihin ajaminen. Autolle.com valikoimista löytyy monenlaisia sähköautoja, joihin pääsee tutustumaan sekä verkkosivujen kautta, että Autolle.com Vantaan myymälässä

Talveksi uusi, lämmin ja mukava auto.

Linkkejä

Virta - Näin sähköauto toimii talvella

Tyyliniekka - Sähköautolla Nordkappiin, osa I

Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?

MYYTTI 7: ”Sähköautoilu ei onnistu pakkasella”


Autolle.com on avannut uuden, erityisesti sähköautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586

Lue lisää

Autolle.com henkilöstöanti

09.12.2020

Autolle.com tiedote 9.12.2020 

Autolle.com laajentaa omistajapohjaansa henkilökuntansa kautta. Henkilökunnalle tarjottiin mahdollisuutta olla osa tulevaisuuden autokaupan menestystarinaa henkilöstöannilla.

”Autolle.com haluaa rakentaa johtavan digitaalisen alustan autoihin ja muihin ajoneuvoihin liittyvälle kaupankäynnille. Uskomme, että henkilöstömme on tärkeä osa tätä strategiaa. Yrittäjyys on meille tärkeä arvo ja halusimme, että kaikilla henkilökunnastamme on mahdollista toimia yrittäjämäisesti. Työpaikkansa omistaminen näkyy sitoutuneisuudessa ja paremmassa ilmapiirissä henkilöstön keskuudessa, ja se heijastuu välittömästi myös parempaan asiakaskokemukseen”, Autolle.comin toimitusjohtaja Niklas Nukari sanoo.

”Sen vuoksi annoimme jokaiselle työntekijällemme mahdollisuuden merkitä osakkeitamme alimpaan mahdolliseen hintaan. Saimme tämän osakeannin kautta Autolle.comiin 17 uutta osakkeenomistajaa, mikä on vahva osoitus siitä, että työhömme uskotaan myös henkilökunnan keskuudessa”, Nukari toteaa.


Autolle.com Oy

Niklas Nukari, toimitusjohtaja
puhelin 010 524 3302
sähköposti niklas.nukari@autolle.com

JAKELU
Keskeiset tiedotusvälineet
www.autolle.com


Lue lisää

MTV 18.11.2020: Lapissa on suorastaan pulaa uusista sähköautoista: "Osoittautunut varmatoimiseksi"

03.12.2020

Sähköauto on sittenkin hyvä valinta Lappiin ja kylmään ilmastoon

MTV Uutiset on haastatellut juttuunsa lappilaisia autoliikkeiden edustajia ja sähköautojen omistajia. Sekä Pörhön Autoliikkeeltä, että Autotalo Wetteriltä kerrotaan, että sähköautoja on myyty Lapissa paljon ja niille on jatkuvasti kysyntää.

– Käänne on tapahtunut. Täyssähköautoja menisi Lappiin enemmän kuin pystytään toimittamaan, sanoo Autotalo Wetterin Rovaniemen toimipisteen automyyjä Jarkko Lahtela.

– Rovaniemellä on tähän mennessä myyty noin sata täyssähköautoa, kertoo Pörhön Autoliikkeen myyntipäällikkö Jukka Sorro Rovaniemeltä

Taustalla järkisyyt

Vaikka sähköauton puolesta puhutaan paljon ekologisuuden nimissä, vaakakupissa painaa yhä useammin edullisuus muihin käyttövoimiin verrattuna.

– Millään muulla henkilöautolla et pysty ajamaan sataa kilometriä 2–2,5 eurolla, kertoo Rovaniemeläinen insinööri Harri Puhakka.

– Meidän rovaniemeläinen tuttava käy sukuloimassa Jyväskylässä. Hän kuulemma lataa Teslan yhden kerran ennen Jyväskylää.

Myös Rovaniemen Saarenkylässä asuvat Marja ja Markus Torvinen hankkivat tammikuussa täyssähköauto VW e-upin. Pitempiä matkoja ja veneen vetoa varten kakkosautona on vanha S-mallin Mersu.

– Suurin osa meidän perheen ajoista tehdään sähköautolla, joka on osoittautunut varmatoimiseksi.

Kysyntä kasvaa entisestään

– Rovaniemellä virinneestä sähköautoinnostuksesta kielii myös runsaat netin kautta tehdyt varaukset koeajoon uudella Volkswagen ID.3:lla. Tammikuussa saadaan Rovaniemelle ID.4, jonka toimintasäde on noin 500 kilometriä. Niistä viisi on jo varattu ja myyty, Pörhön Sorro kertoo.

Sähköauton hankinta vaatii Sorron mukaan asennemuutoksen. Moni on tottunut, että yhdellä tankkauksella voi ajaa tuhat kilometriä.

– Keskivertoperhe tekee pari pitempää lomamatkaa vuodessa. Suurin osa ajoista on töihin ja harrastuksiin ajoa. Suuren perheauton suuri tavaratila on suurimman osan vuotta tyhjänä, Sorro kertoo.

Hän hankki kesällä perheelleen ID.3:n. Ärhäkkä bensa-Golf meni vaihdossa.

– Työsuhdeauto on jäänyt iltaisin talliin, sillä sähköautolla on niin mukava ja huokea liikkua.

Alkuperäinen uutinen MTV 18.11.2020, viitattu 20.11.2020. Osoitteessa:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lapissa-on-suorastaan-pulaa-uusista-sahkoautoista-muuttuvat-kakkosautoista-ykkosautoiksi-osoittautunut-varmatoimiseksi/7986446

Kirjoittajan kommentti: Ei enää vain kaupunkiauto

Ensi vuonna myyntiin tulevat sähköautot kykenevät lähes kaikki yli 300 kilometrin ajomatkaan yhdellä akullisella. Tällaisia on myös jo nyt saatavilla käytettyjen autojen markkinoilla. Malleja mainitakseni ainakin kaikki Teslat, Hyundai Kona, uudempi Nissan Leaf ja Kia Soul.

Isompiakkuisen auton kanssa päivän ajot pidemmällekin hoituvat ilman välilatauksia, ja ajaminen onnistuu lähes kokonaan edullisella sähköllä oman kodin pistorasiasta, voimavirtarasiasta tai erikseen asennettavasta latausasemasta.

Pienemmän akun ja myös pienemmän hankintahinnan autolla, kuten VW e-Up!, Renault Zoe tai Seat Mii electric kotona lataamisen lisäksi satojen kilometrien matkalle lähdettäessä täytyy valmistautua pikalatauspaikkojen selvittämisellä. Suurnopeuksisia latureita on tänä vuonna tullut runsaasti lisää, ja nyt esimerkiksi myös Mikkelissä, Kuopiossa, Kempeleessä ja Jyväskylässä on tarjolla 150kW tai sitä tehokkaampi latauspiste. Tällaisesta latauspisteestä auton voi ladata puolilleen jopa alle 15 minuutissa. Voi kuitenkin olla, että pieniakkuinen auto ei kykene hyödyntämään suurinta saatavilla olevaa tehoa, ja tällöin 50kW latauspiste voi osoittautua edullisemmaksi ja järkevämmäksi vaihtoehdoksi. Niitä löytyykin jo lähes joka puolelta Suomea. Suomen latauspisteet on koottu https://latauskartta.fi/ palveluun kätevästi kaikkien saataville.

Pitkien välimatkojen maassa tarvitaan joko pitkän kantaman sähköautoja tai laadukas pikalatausverkosto. Näyttää siltä, että molemmat ovat jo riittävällä tasolla toteutuneet.

Kirjoittaja: Sähköisen liikenteen asiantuntija Erno Koivumäki

Autolle.com on avannut uuden, erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586

Lue lisää

Kuinka järjestän sähköautoni latauksen kotona kustannustehokkaasti ja turvallisesti?

11.09.2020

Yleisin kuulemani selitys sähköauton hankkimisen esteenä on auton lataamisen hankaluus sen pysäköintipaikalla. ”Latausaseman hankkiminen ja asentaminen maksaa tuhansia euroja” ja ”taloyhtiö kieltää kaiken, koska auto syttyy tuleen”.

Sähköauton lataaminen on kuitenkin paljon yksinkertaisempaa, kuin voisi kuvitella. Olen aiemmassa kirjoituksessa kertonut eri lataustavoista, mutta pureudun nyt kotona lataamisen vaihtoehtoihin.

Omalla kiinteistöllä/omasta sähkökeskuksesta/omasta pistorasiasta

Latausratkaisua suunnitellessa tärkeintä on miettiä omaa ajoprofiilia. Mikäli ajaa päivittäin vähän -siis alle 200 kilometriä – latausratkaisuksi riittää useimmiten 1-vaiheisesta pistorasiasta lataaminen 16 ampeerin tai pienemmällä virtamäärällä. Yöllä 10 tunnin aikana auton akkuun latautuu siis noin 36kWh energiaa.Latauskaapeli

Tällainen ns. matkalatauskaapeli kuuluu useimmiten sähköauton vakiovarustukseen. Uutena kyseisen kaapelin hinnat alkavat noin 300 eurosta. 

Enemmän ajavalle kustannustehokkain ratkaisu on käyttää 3-vaihevirtaa. Useimmista autotalleista löytyy jo valmiina 3-vaihepistorasia, joka syöttää ainakin 16A virtaa. 

Tällaisesta 3-vaihepistoriastasta saa noin 11kW tehoa, jolla isompi akkuinenkin sähköauto latautuu yön aikana täyteen. 3-vaihelatauskaapelien hinnat alkavat 500 eurosta.

”Täytyyhän sinulla olla latausasema, ne tilapäiset kaapelit ovat vaarallisia!”

Matkalatauskaapelia voi käyttää jatkuvana lataustapana mikäli 

  1. pistorasia, josta autoa ladataan, on tarkistettu kestämään jatkuvaa 16A virtaa sekä
  2. latauskaapelin ohjauselektroniikkaan on asennettu B-tyypin DC-vikavirtasuojaus.
     


Voimavirta-latauskaapeli

Mikäli vikavirtasuojausta ei ole auton mukana tulevassa kaapelissa, niin suojauksen sisältäviä kaapeleita saa hankittua useista eri sähkötarvikeliikkeistä. Muutamia valmistajia mainitakseni ainakin Ratio Electric sekä TeleWell valmistavat tavalliseen 1-vaihepistorasiaan, että voimavirtarasiaan kytkettäviä latauskaapeleita, joissa suojaus on kunnossa.

Taloyhtiön hallitsemasta pistorasiasta (esim. lämmitystolppa)

Lähtökohtaisesti uudemmissa taloyhtiöissä sekä niissä, joissa sähkösaneeraus on tehty 90-luvulla tai sen jälkeen, lämpötolpat kestävät 1-vaihelatauksen aiheuttaman kuorman. 

Pysäköintialueen sulakkeiden tai sähkökaapeleiden rajatkaan eivät tule yleensä vastaan, sillä polttomoottoriauton sisätilalämmitin + lohkolämmitin vievät yhdessä lähes saman verran virtaa, kuin täydellä 16 ampeerilla auton lataaminen. Ennen latauksen aloittamista täytyy kuitenkin aina varmistaa muutama asia:

  1. Lupa taloyhtiöltä
  2. Sähköasentajan katselmus sähköjärjestelmän riittävyydestä jatkuvalle 16A virralle pistorasiasta


Lämpötolppa

Yksinkertaisin tapa ladata autoa lämpötolpasta onkin vaihtaa kellokytkimellä toimiva pistorasia jatkuvaa 16A virtaa kestävään pistorasiaan sekä energiankulutusmittariin. Tällaisia yhdistelmiä saa usealta eri valmistajalta ja lämpötolpan toisen osapuolen pistorasia säilyy tavanomaisena lämmityspistorasiana. Ohessa kuva Satmatic yrityksen valmistamasta tuotteesta, jonka hinta 345 euroa.

Taloyhtiö voi sitten laskuttaa käyttäjän ilmoituksen mukaisesti kulutetusta sähköstä esimerkiksi kerran tai kahdesti vuodessa, jolloin sähköauton lataaja ei saa muista osakkaista poikkeavaa hyötyä auton lataamisesta taloyhtiön sähköllä. 

Lämpötolppalataamiseen pätee myös aiemman kappaleen tiedot oikeanlaisesta latauskaapelista pistorasian ja auton välille.

Tehokkaampaa latausta taloyhtiössä

Mikäli ajat paljon ja sen takia saavut vajaalla akullisella illalla kotiin ja tarvitset täyden akun joka aamu käyttöösi, 1-vaiheinen lataaminen ei riitä.

Tällöin asian selvittäminen kannattaa aloittaa taloyhtiön kanssa keskustelulla. Voi olla, että sähköjärjestelmä on jo valmiiksi mitoitettu reiluksi, jolloin varsinaisen latausaseman asentaminen ei vaadi merkittäviä sähköteknisiä muutoksia. Varsinaisten latausasemien hinnat alkavat noin 600 eurosta ja siihen asennustyö päälle. 


Latausasema

Vastahankaisessa taloyhtiössä käyttäjä voi ehdottaa maksavansa itse latausaseman ja sen asennuksen. Pois muuttaessa käyttäjä voi sitten ottaa latausaseman mukaansa. Tämä voi auttaa asian etenemisessä.

Mistä liikkeelle?


Aloita omien ajotarpeittesi pohdinnalla.

Kuinka paljon ajan? Pysähdynkö aina matkanvarrella jossakin, onko siellä latauspaikkaa? Kuinka suuren osa päivästä autoni seisoo pysäköitynä omalla paikallaan? Useimmille riittää 1-vaihelataus, joka on helppo järjestää lähes joka paikkaan. 

Lue lisää