Autolle.com blogi


Muistutus: Polttoainevero nousee elokuussa 2020

01.07.2020

Viime vuoden puolessa välissä päätetty polttoaineverojen korotus tulee voimaan 1.8.2020

Alun perin Valtiovarainministeriön tekemän budjettiehdotuksen mukaan ja myöhemmin hallituksen päättämänä polttoaineveroa kiristetään siten, että valtion kassaan kertyy 250 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Kuluttajalle muutos näkyy siten, että polttoaineen hinta tulee nousemaan noin 6,5 senttiä litralta. Nousu koskee sekä dieseliä, että bensiiniä.

Tällä hetkellä muutos ei tunnu merkittävältä, kun koronaviruksen myötä öljyn hinta on alhaalla ja keskimääräinen 95E bensiinin hinta on vain 1,30e/l. 

Ennen koronaviruksen aiheuttamaa rajua polttonesteiden hinnan laskua 95E10 polttoaine maksoi helmikuussa 2020 noin 1,60e/l. Kun talous nousee jaloilleen ja veronkorotus on voimassa, 95E bensiinin litrahinta on lähemmäs 1,7e litralta. 

Tämänhetkiseen tilanteeseen verrattuna, kun bensiinin hinta on nyt noin 1,3e/l, 30 000 kilometriä vuodessa 7l/100km kuluttavalla autolla ajava käyttää myöhemmin bensiiniin rahaa 840 euroa enemmän!

840 eurolla saa äkkilähdön etelään, maksaa uudemman auton osamaksua monta erää pois tai nauttii koti-Suomessa matkailusta koko perheen voimin.

Polttoaineiden verotusta on kiristetty viime vuosikymmenellä vuosina 2012, 2014, 2015, 2017 ja nyt 2020. Näyttää siltä, että ilmastonsuojelun ja verotulojen kerryttämisen nimissä autoilijan kukkarolla käydään yhä useammin. Jopa dieselpolttoaineen verotuen poistamista on ehdotettu, jolloin edes diesel ei olisi enää työmatkalaiselle järkevä vaihtoehto.

Vähäpäästöiset ja -kuluttavat hybridi-, sekä sähköautot ovat paljon autoilevalle hyvä vaihtoehto, mikäli haluaa ajamisesta huolimatta säästää rahaa. 

Nyt kun suuripäästöisten autojen käyttökulut ovat taas nousemassa, kannattaa pohtia oman auton päivittämistä uudempaan ja vähemmän kuluttavaan. Kun bensiini tai diesel tulee maksamaan vuosittain yhä enemmän, paljon kuluttavien autojen arvo laskee. Milloin on siis paras aika vaihtaa hybridi- tai sähköautoon? Eilen. Mikä on toisiksi paras aika? Nyt.

Autolle.com on avannut uuden, erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586


Lue lisää

Pikalatauspaikkojen määrä lisääntyy vauhdilla!

23.06.2020

Kun Suomen latauspisteiden määrää tarkastelee kartalla, ei jää epäselväksi, että niitähän riittää.

Suurin osa suomalaisten ajokilometreistä tapahtuu Etelä – Pohjoissuunnassa valtaväyliä 3 ja 4 pitkin. Tähän tarpeeseen on latauspisteiden tarjoajatkin ensimmäisenä tarttuneet ja Helsingistä Ouluun pääsee sekä 3 että 4 teitä pitkin sujuvasti yhdellä tai useammalla latauskerralla autosta riippuen niin, että pysähdyspaikoissa on varaa valita.


Fortum latausasemaFortumin 150kW latausasema Kuopion Pitkälahdella

Itä-Suomi on pitkään ollut pimennossa tehokkaiden latauspaikkojen osalta, mutta tänä kesänä nähtiin taas yksi parannus kyseiselle alueelle, kun Fortum avasi 11.6.2020 ns. suurnopeuslatausaseman Kuopion eteläpuolelle.

ABC Pitkälahdelta löytyy nyt kaksi jopa 150kW tehoon kykenevää latausasemaa, jolla 70kWh akku latautuu tyhjästä täyteen noin puolessa tunnissa, tai 150kW lataustehoon kykenevä sähköauto saa 200 kilometriä lisää toimintamatkaa 15 minuutissa.


Latausasemien sijainti kartallaLatauskartta.fi 50kW ja nopeampien latausasemien sijainti 22.06.2020
Nopeudella ja helppoudella on toki hintansa ja latauksesta joutuu maksamaan ainakin avaushetkellä 0,50e/kWh. 200km kustantaa siis noin 20 euroa.

Mikäli aikoo pysähtyä pidemmäksi aikaa esimerkiksi ruokailemaan ja ostoksille, on järkevämpää käyttää edullisempaa 50kW tai 22kW latauspistettä. Huipputeho on matalampi, mutta hinnat ovat alkaen 0,15e/kWh, joka tekee 200 km toimintamatkan lisäykselle hintaa 6 euroa.

Mikäli siirtyminen sähköautoiluun on jäänyt tekemättä jonkin tietyn ajoreitin latausaseman puuttumisen takia, kannattaa käydä tarkistamassa tämänhetkinen tilanne esimerkiksi http://latauskartta.fi sivustolta. Todennäköisesti myös sinun ajoreitille on jo lisätty vähintään 50kW latausasema, jonka avulla matkan jatkaminen tapahtuu riittävän nopeasti.

Autolle.com on avannut uuden, erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586

Lue lisää

Lisää huoltokorjaamoita Teslan sähköautoille ympäri Suomen

04.06.2020

Atoy Autohuolto aloittaa Tesla-autojen huollot kesäkuussa kaikilla 18 toimipisteellään.


Tesla Model S

 

Merkittävä hidaste sähköautojen ja etenkin Teslojen yleistymisen tiellä on ollut huoltopaikkojen vähäinen määrä. Sähköautoihin liittyvä tekniikka vaatii erityistä osaamista autohuollossa, vaikka suurin osa esimerkiksi alustan osissa onkin perinteistä mekaniikkaa.

Teslalla on omia huoltopisteitään koko Suomessa vain kaksi: Vantaalla ja hetki sitten avatussa Tampereen toimipisteessä.

Huoltopaikkojen kasvavaan kysyntään Atoy Autohuolto vastaa tuomalla markkinoille Tesloille suunnatut huoltopaketit, jotka sisältävät yleisimmät tarkastus- ja huoltotoimenpiteitä vaativat kohteet painavassa sähköautossa.

Atoylla on 18 eri toimipistettä, joista jokaisessa pystytään nyt huoltamaan Teslan Model S ja X-mallien yleisimmät huoltokohteet, kuten jarrut, ohjauskulmat, ilmastoinnin ja tasauspyörästön öljynvaihdon.

Pääset lukemaan Atoyn julkaiseman lehdistötiedotteen tästä .

Kun Teslalla pääsee täydellä akulla parhaimmillaan yli 600 kilometrin matkan ilman välilatausta, pikalatauspaikkoja on lähes jokaisen valtaväylän varrella ja nyt huoltopaikkojakin on tarjolla kauttaaltaan koko Suomen, en keksi enää yhtään syytä olla vaihtamatta ympäristöystävälliseen ja käyttökuluiltaan edulliseen sähköautoon.

Autolle.com on avannut uuden, erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586

Lue lisää

TM: Raju kahtiajako Euroopan autokaupassa koronan vuoksi

27.05.2020

TM: Raju kahtiajako Euroopan autokaupassa koronan vuoksi: Ladattavien autojen osuus kasvoi nopeasti, bensan ja dieselin osuus sukeltaa.

Tekniikan maailma kirjoittaa 13.5. julkaistussa artikkelissaan Euroopan autojärjestön julkistamista luvuista, joista ilmenee ”että vaikka diesel- ja bensiiniautojen myynti laski alkuvuonna selvästi, ladattavien autojen myynti on jatkanut kasvuaan ja niiden osuus uusista rekisteröinneistä kasvoi siksi voimakkaasti.”


Käyttövoimien osuus myynnistä 2020 ensimmäinen neljännesKuva 1: Uusien autojen v. 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen eri käyttövoimien osuus myynnistä

Koronaviruksen myötä monien tulot ovat muuttuneet radikaalisti ja kuluttajat hakevat säästöjä myös autoilusta. Epävarma taloudellinen tilanne sekä eri valtioiden kannustimet ovatkin kiihdyttäneet sähköiseen liikkumiseen siirtymistä.


Vertailu 2019 - 2020Kuva 2: Vertailu v. 2019 ja 2020 ensimmäisten vuosineljännesten välillä paljastaa voimakkaan kasvun

 

Korkeampien käyttö- ja huoltokulujen myötä kiinnostus polttomoottoriautoihin jatkaa heikkenemistään. Tämän myötä jälleenmyyntiarvo etenkin tehokkailla ja isoilla polttomoottoriautoilla laskee radikaalisti.

Muutaman vuoden vanha täyssähköinen tai pistokehybridiauto saattaakin olla paras autohankinta, jonka pystyt tällä hetkellä tekemään. Kalliit kilometrit on ajettu ja kiinnostus sähköiseen voimalinjaan kuluttajien keskuudessa lisääntyy jatkuvasti. Näiden ansiosta jälleenmyyntiarvo autollasi säilyy todennäköisesti paremmin, kuin muissa vaihtoehdoissa.


Autolle.com on avannut uuden, erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586


Lue lisää

”Mä olen aivan rakastunut tähän – Superb jäi seisontaan!”

15.05.2020

”Mä olen aivan rakastunut tähän – Superb jäi seisontaan!” 

Eräs hyväpalkkaisessa työssä käyvä herrasmies on pitänyt kolmannen sukupolven Skoda Superbiaan kuin kukkaa kämmenellä ja nauttinut sillä työ- sekä perheen arkiajojen hoitamisesta toden teolla. Tehokas moottori, hyvä automaattivaihteisto ja lisävarusteita pitkä lista.

Onhan Superb, etenkin viimeisimmän faceliftin jälkeen, todella tyylikäs auto.

Ko. herrasmiehellä on kuitenkin vuoden päivät kytenyt mielessä ajatus vaihtaa kakkosauto uudempaan. Tuolloin kakkosauton virkaa toimitti vanha Volvon farmari. Jokin Volvoa pienempi, jota on helpompi ajaa kaupunkien kapeilla kaduilla ja jonka käyttökulut ovat pienemmät. Viime vuoden lopussa katse kääntyi sähköisiin vaihtoehtoihin, etenkin kun Seat toi näyttävästi markkinoille alle 16 000 euron hintaisen Mii electric täyssähköauton.

Mii electricissä on 61kW tehoinen ja 212Nm vääntävä sähkömoottori ilman vaihteistoa. Miin akusto on pakattu auton pohjalevyyn, joten tavara- ja matkustustiloihin ei ole tullut muutosta verrattuna perinteiseen Mii-malliin.

Ostopäätöksen tehdessään herrasmiehen ajatus oli, että ensisijaisesti vaimo ajaa Miillä ja hän jatkaa Superbilla omat ajonsa. Perheen arkikulut kuitenkin pienenevät, kun Mii electricissä on edullisempi ajoneuvovero ja vakuutukset. Lisäksi pörssihintaisella yösähköllä lataaminen tulee huomattavasti halvemmaksi, kuin Volvon tankkaaminen, eikä Mii tarvitse juuri muuta huoltoa, kuin raitisilmasuodattimen vaihdon.

Kuinkas sitten kävikään?


Mii electriciä uudistettiin hieman perinteiseen Miihin verrattuna, ja electric onkin varsin pirteä ilmestys.

Tammikuussa 2020 oli Mii electricin toimituspäivä ja vaikka herrasmies oli koeajanut auton, niin silti kuljettajan paikalle astuminen hieman vierasti. Onhan Mii paljon pienempi, kuin mihin herrasmies oli Superbissaan tottunut.

Ensimmäisistä liikennevaloista liikkeelle lähteminen toi kuitenkin hymyn uuden omistajan huulille – Sähkömoottorin välitön teho ja vääntö ilman vaihteiden vaihtamista takasi ripeää kiihtyvyyttä äänettömästi.

Miten kävi perheen autoilutottumuksille?

Mii electricin verraton etälämmitys sekä -jäähdytystoiminto puhelimella toivat niin suuren mukavuuden käyttäjälleen, että tosielämän kertomukseni päähenkilö päätti ottaa itselleen Miin pääasialliseksi kulkeneeksi. Herrasmiehen sanoin, Mii electric vaikuttaa kokoistaan paljon isommalta ja vakaammalta ajettavalta, eikä tavallisista pikkuautoista ohjaamoon tuleva moottorimelu haittaa sähköistä versiota.

Vaakakupissa painoi toki myös ajamisen edullisuus. Mii on kuluttanut energiaa tammi-huhtikuun välisenä aikana keskimäärin 14kWh/100km, jonka kustannus on vain noin 1,7e/100km. Herrasmies kävi aiemmin tankkaamassa Superbin kahden viikon välein, mutta nyt tankkausreissut ovat jääneet pois kokonaan, sillä Superb on laitettu seisontaan! 

Tarina ei vielä kerro, millä tavalla kolmen auton tilanteesta perhe aikoo jatkaa eteenpäin, mutta varmaa on se, että ajot sähkö-Miillä vain lisääntyvät.

Olisiko Sinunkin aika vaihtaa?

Nykyinen sähköautojen tarjonta on laajaa ja jopa käytettyjen sähköautojen valikoima voi yllättää. Suosittelen vahvasti tutustumaan mahdollisuuteen edullisemmasta ja mukavammasta tavasta autoilla. Mikäli kiinnostus heräsi, ota yhteyttä – vaikka heti!

Autolle.com on avannut uuden, erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586

Lue lisää