Motoharrastus asuntoautolla ja peräkärryllä
Ensimmäisenä vuotena kilpailukalenteri rakennettiin sen mukaan, että kisareissut voitiin taittaa joko kotoa käsin, tai sitten mummolasta tai muiden sukulaisten luona yöpyen. Pian kävi kuitenkin selväksi, että reissaaminen henkilöauto-peräkärry kombolla oli vaivalloista. Kilpailukalenterin laajentaminen kansallisiin kilpailuihin oli kesän aikana alkanut houkuttaa. Tämä asetti uusia haasteita. Mukaan piti saada enemmän tavaraa. Parin päivän moottoriurheilukilpailureissut yöpymisineen (sukulaisissa tai muissa majapaikoissa) pikkulapsiperheessä vaativat yllättävän paljon kaikenlaista mukaan otettavaa. Matkustaminen peräkärryn ja henkilöauton alkoi tuntua vaivalloiselta. Varikkolla yöpyvien kavereiden varikkoelämä näyttäytyi kaikessa vaivattomuudessaan suorastaan luksuksena. Kun he illalla päivän päätteeksi istahtivat iltapalalle ja nukkumaan ”omaan pyörien päällä olevaan kotiinsa” me pakkasimme kamppeemme ja suuntasimme milloin minnekin lähistöllä olevaan majapaikkaan tietäen, että aamulla odotti taas leirin rakentaminen ja seuraavana iltana uusi pakkaaminen. Alkoi unelmointi omasta asuntoautosta.
Mitä otimme huomioon asuntoauton valinnassa
Niinpä ”oman pyörien päällä olevan moottorikodin” hankintaa käytiin pohtimaan oikein urakalla. Kiertelimme autoliikkeitä useilla eri paikkakunnilla usean kuukauden ajan. Budjetti asetti suurimmat rajoitukset lennokkaille suunnitelmillemme, lisäksi matkailuautoja tuntui olevan moneen lähtöön. Käytetyn matkailuauton hankinnassa mietitetty matkailuautojen erilaiset korimallit. Mikä olisi sopiva korimalli juuri meidän tarpeisiin. Nettikeskusteluiden ja oppaiden pohjalta tuli myös selväksi, että kaikki korit eivät olleet esimerkiksi Suomen talvisäähän sopivia. Vaikka meille matkailuauto tuli meille pääasiassa kesäkäyttöön, halusimme hankkia matkailuauton, joka olisi lämmin ja sitä voisi tarvittaessa käyttää myös talvella.
Toinen pohdinnan kohde asuntoauton hankinnassa oli auton tilan jakautuminen. Olisiko alkovimallinen, puoli-integroitu vai integroitu asuntoauto paras malli? Veisikö esimerkiksi integroitu asuntoauto vähemmän polttoainetta ja olisiko alkovi kuitenkin hyvä olla, koska siellä on aina peti valmiina ja sinne saa näppärästi tavaraa piiloon. Jossain asuntoautoissa oli myös takana iso tavaratila, jonne kartin olisi voinut osiin purettuna sijoittaa ja silloin ei olisi ollut tarvetta enää peräkärrylle. Kaiken pohdinnan jälkeen valitsimme kuitenkin alkovimallisen Fiat Solifer matkailuauton, jonka nimesimme pienen kokonsa vuoksi ”Nysäksi”. Reissuilla on yleensä paljon tavaraa mukana ja sen vuoksi alkovi oli näppärä tapa nukkumisen ohella myös tavaran säilömiseen. Alkovi muodostaa myös siinä määrin oman tilan, että sinne oli helppo laittaa perheen pienimmät omaan rauhaan nukkumaan. Asuntoauto on monikäyttöinen juuri tilan jakautumisen vuoksi. Tilat mahdollistavat yllättävän hyvin erirytmissä nukkumiset ja heräämiset. Ennen kaikkea jokaiselle oma paikkansa, jonne voi vetäytyä tarvittaessa.
Asuntoauton tilojen jakautumisen ja korin ohella keskeisiä pohdinnan paikkoja ovat asuntoauton ajokorttiluokka ja rekisterissä sallittu matkustajamäärä. Meille valikoitiin henkilöautokortilla ajettava matkailuauto. Toinen keskeinen asia oli valita 7 henkilölle rekisteröity matkailuauto. Useammalle henkilölle rekisteröity matkailuauto mahdollisti sen, että matkaan voitiin ottaa lasten kavereita tai ukki ja mummo ja koko porukka pystyi matkustamaan isommalla autolla. Matkailuauto siis toimi niin varikkoautona kuin perheen tila-autonakin.
Matkailuauton plussat kartingreissuilla
Matkailuauton hyvä puoli on myös sen toimiminen vierashuoneena ja kesämökkinä. Kun kaikille lapsille tulee kavereita kylään ja joku tarvitsee omaa rauhaa, voi yhden porukan laittaa nukkumaan matkailuautoon. Varikkoreissujen ohella matkailuautolla taittuvat helposti ja näppärästi myös muut lomareissut. Matkailuautolla voi aina kurvata lähimmälle levähdyspaikalle ja viettää yön puskaparkissa tai ajaa lähimmälle leirintäalueelle. Matkailua ei koskaan tarvitse suunnitella liian tarkasti, koska pyörien päällä kulkeva majapaikka mahdollistaa hotellibookkausten sijaan omassa tahdissa matkustamisen.
Top 5 vinkit asuntoauton hankintaan:
- Mieti millaiseen käyttöön asuntoauto on tulossa: ketä matkustaa, mitä tarvitaan mukaan, käytetäänkö autoa vain kausiluonteisesti vai onko se käytössä ympäri vuoden?
- Sopiiko tarpeisiin parhaiten alkovimallinen, integroitu vai puoli-integroitu asuntoauto.
Millainen pohjaratkaisu sopii juuri teidän tarpeisiin. - Onko käynti sisätiloihin parempi olla auton etuosassa, jolloin auton takaosa on rauhallisempi vai sopiiko paremmin käynti auton takaosasta.
- Halutaanko, että autossa on esimerkiksi kiinteä sänky jossain tai sopivatko kerrossängyt perheen tarpeisiin parhaiten.
- Mikä ajokorttiluokka halutaan valikoida.
Monelleko rekisteröity auton tulee olla. - Liikuuko autolla pienempi vai isompi porukka.