Suunnitelmissa turvaistuin lapselle autoon? Muista nämä asiat!
Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun hankitaan turvaistuinta autoon? Voiko käytettyä turvaistuinta ostaa? Mihin asti turvaistuin on välttämätön? Lue vinkit lapsen turvalliseen kuljettamiseen autossa.
Lapsen turvalliseen kuljettamiseen liittyy paljon suosituksia ja säädöksiä. Turvaistuin on kiinnitettävä autoon oikein ja oikealle paikalle sekä huolehdittava, että se on lapselle sopivan kokoinen. Kun lapsella on mahdollisimman mukava ja ennen kaikkea turvallista matkustaa, automatkat sujuvat huolettomammin.
Minkä ikäinen lapsi tarvitsee turvaistuimen?
Ikäsuosituksen sijaan Liikenneturva suosittelee, että lapsella on turvaistuin autossa, kunnes lapsi on 150 cm pitkä, eli arviolta 9-12 ikävuoteen asti.
EU-direktiivin mukaan alle 150 cm pituiset lapset kuljetetaan lasten turvalaitteessa henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa. Se kuitenkin sallii jäsenmaiden soveltaa alueellaan alempaa 135 cm rajaa, mikä on käytössä Suomessa. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa autossa ilman turvalaitetta.
Täytyykö lapsen matkustaa kasvot vai selkä menosuuntaan päin?
Liikenneturvan suositus on, että lapsi matkustaa vähintään 4-vuotiaaksi asti selkä menosuuntaan päin. Pienen lapsen pää on painava suhteessa kehoon, ja kun turvaistuin on asennettu selkä menosuuntaan, se tukee kolaritilanteessa lapsen päätä, niskan lihaksia ja nivelsiteitä, jotka ovat vasta kehittymässä. Turvavyöistuimeen siirryttäessä lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan päin.
Kuinka monta turvaistuinta lapsi tarvitsee elämänsä aikana?
Lapsen kanssa pärjää useimmiten kolmella istuimella: turvakaukalo vauvalle, turvaistuin taaperolle ja turvavyöistuin leikki-ikäisestä koululaiselle. Kannattaa muistaa, että turvaistuimen käyttöikä on noin seitsemän vuotta, eli jos perheessä on sisaruksia suurella ikäerolla, turvaistuin ei välttämättä enää mene käyttöikänä puolesta seuraavalle lapselle. Turvavyöistuimessa lapsi voi matkustaa siihen asti, kunnes erillistä turvaistuinta ei enää tarvita, ja lapsi voi siirtyä istumaan auton penkille.
Miten ja mihin turvaistuin asennetaan autossa?
Ennen turvaistuimen hankkimista kannattaa selvittää, onko malli yhteensopiva oman auton kanssa. Auton ohjekirjasta voi tarkistaa, mille paikoille turvaistuimen voi asentaa. Takapenkin ikkunapaikat ovat turvaistuimelle usein sopivimmat - etupenkillä voi olla turvatyyny ja keskimmäisen paikan jalkakorokkeen päälle on vaikea asentaa esimerkiksi telakallista turvakaukaloa.
Huolehdi, että istuin on kiinnitetty ohjeiden mukaisesti. Vauvaikäisen turvakaukaloa asennettaessa on syytä huolehtia, että lapsen istuinkulma ei ole liian pystyssä. Tiettyjä malleja pystyy säätämään autossa makaavampaan asentoon.
Turvaistuin kiinnitetään autoon Isofix-kiinnityksellä tai turvavöillä, lisäkiinnitysvöitä apuna käyttäen. Varmista, että kiinnitysvyöt on asennettu oikein ja varsinaiset turvavyöt asettuvat kaulan alapuolelle. Huolehdi myös, että lapsen vyöt ovat tarpeeksi tiukalla, eikä jalkatilassa ole turhaa irtotavaraa.
Lastentarvikeliikkeet osaavat neuvoa oikeanlaisen istuimen hankinnassa ja osa niistä tarjoaa myös asennuspalveluita. Ota lapsi mukaan turvaistuimen hankintareissulle, jotta voit käytännössä kokeilla, millainen istuin olisi juuri hänelle paras.
Mikä on Isofix?
Isofix on kansainvälinen standardi kiinnikkeille, joilla lasten turvaistuin kytketään autoon. Kaikissa vuoden 2012 jälkeen valmistetuissa autoissa on Isofix-kiinnityspisteet.
Mitä iSize tarkoittaa?
iSize on ECE R129-säännön alainen yhdenmukaistamisjärjestelmä, jonka tarkoituksena on varmistaa turvaistuimen sopivuus autoon. iSize-turvaistuimille on seuraavat vaatimukset:
- kiinnitys Isofix-järjestelmällä
- tukijalka selkä menosuuntaan asennettavissa istuimissa ja yläkiinnitysvyö kasvot menosuuntaan asennettavissa istuimissa
- tietyt enimmäismitat, joilla varmistetaan, että istuin mahtuu kaikkiin iSize-autoihin
- iSize-hyväksyntä
Kannattaako turvaistuin ostaa käytettynä?
Liikenneturvan suosituksen mukaan turvaistuimen käyttöikä on 7 vuotta. Yli 10 vuotta vanhaa istuinta ei voi enää käyttää. Tämän ajan sisällä voi istuinta hyödyntää esimerkiksi saman perheen sisaruksilla. Käytetyn turvaistuimen ostaminen on aina riski, koska ei voida täysin varmistua siitä, että istuimen koko käyttöhistoria on tiedossa. Istuimesta ei näy päällepäin, onko sen kanssa esimerkiksi kolaroitu. Paras tapa varmistua istuimen turvallisuudesta on ostaa se uutena.
Miten turvaistuin pidetään puhtaana?
Istuin kannattaa imuroida säännöllisesti. Jokaisesta turvaistuimesta saa myös päälliset irrotettua ja konepestyä.
Näillä vinkeillä toivotamme turvallisia ajokilometrejä koko perheen kesken! Tutustu myös Autolle.comin lapsiperheystävällisimpiin automalleihin.
Asiantuntijana artikkelia varten on haastateltu Karoliina Renholmia Vaunuaitasta.