Vinkit koiran kanssa autoiluun
Automatkalle koiran kanssa? Muista nämä asiat!
Kun matkustajana on koira, tulee auton varustelullekin omat vaatimuksensa. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähdetään automatkalle koiran kanssa? Millaisia varusteita mukana olisi hyvä olla? Lue Autolle.comin vinkit!
Nelijalkaisen ystävän kanssa autoilu voi olla hauskaa, mutta myös haastavaa ja ajoittain koiralle jopa stressaavaa. Koirien kanssa matkustelu on paljon mielekkäämpää niin koiralle kuin omistajallekin, jos erilaisiin tilanteisiin on varauduttu ennalta ja niihin löytyy autosta sopivat varusteet.
Hätä tai matkapahoinvointi yllättää
Autosta olisi hyvä löytyä pyyhkeitä ja siivousvälineitä, kuten puhdistussuihke ja talouspaperia, jos esimerkiksi hätä tai matkapahoinvointi yllättää. Näiden lisäksi autoon kannattaa varata kakkapusseja, koiranameja, vettä ja astia vedelle – niitä tarvikkeita, joita muutenkin tulee käyttäneeksi koiran kanssa jokapäiväisessä arjessa.
Koiran tuominen autoon ja autosta pois
Koiralle on turvallisinta matkustaa autossa omassa häkissään. Jos koira matkustaa auton takatilassa ilman häkkiä, on riskinä, että takaluukkua avatessa koira livahtaa luukun raosta omille teilleen. Mahdollisilta loukkaantumisilta ja muilta yllättäviltä tilanteilta vältytään parhaiten, jos koiran voi nostaa itse pois autosta ja sinne takaisin.
Eläintarvikeliikkeistä löytyy monipuolisesti vaihtoehtoja kaiken kokoisille koirille. Aluksi koira voi matkustaa muovisessa, mielellään IATA:n (Kansainvälinen ilmakuljetusliitto) lentokäyttöön hyväksymässä häkissä. Mikäli koiran kanssa matkustetaan paljon, kannattaa miettiä tukevamman metallihäkin hankkimista autoon. Huolehdithan, että malli on turvallinen, mielellään kolaritestattu ja sen kokoinen, että koira mahtuu istumaan ja vaihtamaan vaivatta asentoa siinä.
Erityisesti välikausina koirien kuraiset tassut sotkevat herkästi auton sisätilat tai maalipinnan. Autoon kannattaa ostaa takakonttiin levitettävä suoja-alusta, jolle koira on mahdollista nostaa häkkiin laitettaessa ja näin välttää turhaa auton likaantumista. Jotkin verkkokaupat myyvät myös puskurin päälle liimattavia suojamuoveja, jotka ehkäisevät tehokkaasti koiran kynsistä puskuriin tulevia naarmuja.
Koira ei viihdy autossa
Usein matkustamaan tottuneet koirat nukkuvat suurimman osan automatkan ajasta. Jos automatka on pitkä, koira saattaa kuitenkin muuttua levottomaksi ja hermostuneeksi. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että taukoja olisi vähintään 2-3 tunnin välein.
Mikäli koira jää yksin autoon, pitkästyminen tai eroahdistus saattaa yltyä sietämättömäksi koiralle. Tällöin koiralla olisi hyvä olla autossa jotain pientä puuhasteltavaa - erityisesti, jos kyseessä on vilkas ja aktiivinen tapaus, joka ei malta rauhoittua. Esimerkiksi järsittävä luu tai namit voivat tuoda helpotusta koiran oloon.
Huolehdithan koiran turvallisuudesta yksinolon ajan: autossa on toimiva ilmanvaihto, kesällä ikkuna auki ja auto varjossa, ja että pureskeltava luu on turvallinen, eikä tukehtumisvaaraa ole. Kuumalla helteellä koiraa ei saisi jättää autoon yksin ollenkaan. Talvella taas polttoaineella toimiva Webasto-lämmitin on oiva apu koiran kanssa matkustettaessa. Kovakaan pakkanen ei haittaa, kun lämmitin on päällä, jos matkalla tulee tarve vaikkapa poiketa lounaalle ja jättää koira siksi aikaa autoon.
Näköeste rauhoittaa autoilevaa koiraa
Jos koira käyttäytyy häkissä levottomasti, kannattaa kokeilla näköestesuojan lisäämistä häkin päälle. Koiran näköaisti ei ole tottunut käsittelemään 100km/h nopeudella ohi vilistävää maisemaa, lisäksi ikkunan takana saattaa liikkua kaikenlaista ärsyttävää, kuten toisia koiria tai polkupyöriä. Näiden ärsykkeiden poistaminen häkin päälle levitettävällä, kevyellä peitolla, voi auttaa karvaista matkakumppaniamme ottamaan rennommin tien päällä.
Kansainvälisesti palkittu agility-valmentaja Jenna Caloander antaa vinkkejä koiran kanssa autoiluun. Katso video!