Trailerihommat - Ne parhaat hommat!
Hevosen matkustamiseen trailerilla liittyy paljon erilaisia huomioitavia seikkoja. Avaamme tässä niistä keskeisimmät:
- Mitä vetoautolta vaaditaan
- Minkälainen ajokortti tarvitaan
- Millainen traileri sopii hevoselleni
- Miten Trailerin kanssa ajetaan
Tervetuloa Hevosautoilijan oppaisiin!
Mitä vetoautolta vaaditaan?
Autosi kykyjen äärirajat lukevat rekisteriotteessa. Sieltä selviää mikä on autosi omamassa ja miten raskasta jarrullista tai jarrutonta peräkärryä sillä saa vetää.
Tässä siis termit, jotka on hyvä sisäistää:
OMAMASSA = auton tai trailerin massa eli paino ilman mitään kyytiläisiä tai tavaraa
KANTAVUUS = lastin (ihmiset, hevoset, tavarat) paino enimmillään
KOKONAISMASSA = omamassa + kantavuus, eli paino jota ei saa ylittää, kun kaikki tarvittava on kyydissä.
Ammatikseen hevosia kuskaava Joni Sandberg kertoo, että vetoauton kokonaismassa ja suurin sallittu perävaunun paino pitää aina suhteuttaa toisiinsa. Jos vedetään raskaampaa kuormaa ja pidempää matkaa, tulisi vetoauton olla riittävän kookas (kokonaismassa yli 2500kg) ja voimansiirroltaan mitoitettu vetämään raskasta kuormaa. Muutan riskinä on moottori- ja/tai vaihdelaatikkorikko. Riittävä vetoauton koko myös rauhoittaa yhdistelmää kun auto määrää vedettävän kuorman suunnan ja nopeuden - eikä toisinpäin. Pienen vetoauton kanssa voi ongelmaksi tulla myös se, jos trailerissa oleva taakka (hevonen) valuu taakse ja yhdistelmän painopiste muuttuu. Tällöin vetämisestä tulee hankalaa, kun auton perä kevenee. Pieneen vetoautoon tämänkaltaiset kuorman muutokset vaikuttava enemmän kuin suurempaan.
Neliveto on hyvä olemassa, mutta sekään ei tietenkään takaa, että pääset kisojen liejuiselta parkkikselta mihinkään. Huomaa myös että kaikilla nelivedoillakaan ei voi vetää traileria. Pienemmissä "kaupunkimaastureissa" ei omamassa ja rekisteriin merkitty suurin sallittu peräkärryn paino riitä hevostrailerin vetoon. Neliveto ei siis ole mikään oikotie onneen. Neliveto kuitenkin toteutustavasta riippumatta aina on parempi vaihtoehto trailerin kanssa liikuttaessa kuin etu- tai takaveto.
Oikeat maasturi-malliset autot ovat jo renkailtaan parempia vetohommiin, sillä niiden renkaiden karkeammat kuviot antavat enemmän pitoa kuin kaupnkimaastureiden ja henkilöautojen tavalliset katurenkaat.
HUOM! Kun auton omamassa on tiedossa, tulee siihen lisätä kuorman massa eli paino, jotta saadaan ajoneuvon kokonaismassa selville. Matkustajat lasketaan myös kuormaksi, jolloin jokaisen yli 12-vuotiaan matkustajan katsotaan painavan yli 75 kiloa. Näin ollen mikäli auton omamassa on esimerkiksi 2000 kg ja autoon kuormataan vaikkapa 1500 kiloa tiiliä, on ajoneuvon kokonaismassa 3500 kg. Autoa kuormattaessa on tärkeää huomata, että rekisteriotteen tekniseen osaan merkitty ajoneuvon suurin sallittu kokonaismassa tieliikenteessä ei saa ylittyä.
Mitä milläkin kortilla saa vetää? - Trafi vastaa.
B-LUOKAN AJOKORTTI
- B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä maksimissaan 750 kg painava perävaunu. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi olla korkeintaan 3500 + 750 = 4250 kg.
- B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä painavampikin perävaunu kuin 750 kg. Tällöin on voimassa seuraavat rajoitukset:
- yhdistelmän kokonaismassa voi olla enintään 3500 kg
- perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää vetoauton omamassaa.
BE-LUOKAN AJOKORTTI:
- Kaikki ne tapaukset joissa perävaunun kokonaismassa ylittää vetoauton omamassan.
- Kaikki ne tapaukset, joissa perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg ja yhdistelmän kokonaismassa yli 3 500 kg.
Kiitos TRAFI, mutta selvennykseksi peukalosääntö:
- B-kortilla saat vetää yhtä puolentoista (eli yhden) hevosen koppia ja siinä hevosta. ISOMPAA KOPPIA ET SAA VETÄÄ EDES TYHJÄNÄ.
- BE-kortilla saat vetää isoa koppia, jossa on kaksi hevosta kyydissä, toki rekisteröityjen painorajojen puitteissa (ajoneuvo tai traileri).
Millainen traileri on hevoselleni hyvä?
Kun valitset traileria, katso, että se on kaksiakselinen eli teli. Tällöin rengaskin saa vaikka puhjeta matkaa tehdessä, eikä koppi kaadu.
Trailereita on melkein yhtä monta sorttia kuin autojakin, jota tarkasta, että:
- Sen sähköt toimivat. Kun olet liittänyt trailerin autoon, tarkista, että sekä vilkku, että jarruvalot toimivat. Joskus trailerin töpseli ei sovi autoon. Silloin tarvitset väliin adapterin.
- Pohja on kestävä ja lastaussilta myös.
- Jos hevosesi on laitakauhuinen, on hyvä irrottaa väliseinä. Irrotettava väliseinä on hyvä myös emää ja varsaa kuljetettaessa.
- Trailerikin tulee huoltaa ja renkaat vaihtaa, ihan kuin autokin. Tarkista myös, että peli on katsastettu.
- Tarkista, että trailerissa on edes jonkinmoinen ilmastointiräppänä.
Minkä kokoinen hevonen mahtuu mihinkin?
Nyrkkisääntönä sanotaan, että hevosen pään ja katon väliin pitäisi mahtua 20cm.
Väliseinän minimikorkeus on 60 cm ja hevosen edessä olevan puomin on oltava vähintään 7 cm läpimitaltaan.
Jos hevosesi on pieni, aseta puomi alemmas. Sekä edestä, että takaa.
Hevosen pitää mahtua tasapainottamaan itseään ja liikuttamaan päätään.
Hevonen kyytiin
Trailerin sisällä ei pidä olla muuta kuin hevoset, ja nekin kytkettyinä. Paniikkilukko on paras matkalle.
Kaikki muu tavara autoon tai trailerin varustekaappiin.
Hevoselle matkan ajaksi laitettava riimu saisi mieluiten olla nahkaa, sillä keinokuitu saattaa polttaa haavoja, jos paha vetopaniikki iskee.
Trailerin pohjalle on hyvä laittaa purua imemään virtsaa. Puru on parempi kuin turve, sillä turve likaa koko kopin, ja sen peseminen on työlästä.
Hevosen voi suojata matkan ajaksi kuljetussuojilla tai ihan normaaleilla suojilla ja bootseilla. Myös hokit kannattaa irrottaa. Jotkut hevoset matkaavat paremmin ilman suojia.
Lyhyelle matkalle hevonen ei tarvitse eväitä, mutta heinä on mukava, rauhoittava elementti verkossa. Jotkut eivät halua laittaa heinää matkoille, sillä se pölyää aina jonkin verran, ja pöly voi mennä hevosen keuhkoihin.
Loimi hevoselle kannattaa laittaa, jos pitäisit sitä nyt muutenkin. Hikoilu matkalla ei ole hyväksi.
Miten trailerin kanssa ajetaan?
Rauhallisesti. Eräs vanha hevosmies sanoi, että aja niin, että jos laitat vesilasin kojelaudan päälle, se pysyy pystyssä, eikä läiky. Jarruta aina ennen käännöstä, ei kohdalla.
Peruuttaminen on alkuun hankalaa, mutta kun hoksaat, että traileri kääntyy aina vastakkaiseen suuntaan kuin auto, opit nopeasti.
Jos pitää ratkaista jarruttaako vai painaako kaasua, paina kaasua. Se on ystävällisempää sekä yhdistelmälle, että hevoselle.
Tärkeää
- Ota etukäteen selvää, miten kuljettamasi hevonen käyttäytyy matkalla, ja meneekö se traileriin mukisematta. Aikataulut voivat venähtää paljonkin, jos ongelmia ilmenee.
- Ota aina hevosen passi mukaan, kun siirrät sitä.
- Ota aina ylimääräinen riimu, riimunnaru sekä puukko mukaan ja toivo, että et tarvitse niitä.
- Tarjoa hevosellesi vettä, jos matka on pitkä. Älä kuitenkaan murehdi, jos se ei meinaa juoda. Useat hevoset eivät juo reissun päällä. Kotona/kohteessa tilanne yleensä korjaantuu.
Viime vinkit
Harjoitelkaa lastaamista aina, kun siihen on mahdollisuus. Youtube on pullollaan videoita, joissa annetaan lastausvinkkejä. Valitse omasi. Jos lastaaminen koituu työlääksi, pyydä asiantuntijan apua. Suosituin apu on Kari Vepsä, mutta muitakin löytyy.
Jos peruuttaminen trailerin kanssa tuntuu haastavalta, suunnittele ajoreittisi ja parkkeeraamisesi niin, ettei siihen tarvitse ryhtyä.
Kokeile aina jarruvalot ja molemmat vilkut ennen kuin lähdet pihasta.
Tammaa ja varsaa kuljetettaessa laita varsa ensin traileriin peppu edellä, näin varsa ja emä näkevät toisensa, ja toisaalta tamma astuu mielellään traileriin.
Jos lastatessa alkaa jumittaa, avaa kopin etuovi. Se saattaa auttaa.
Onnea matkaan!