2.12.2021
Teslalla Euroopanmatkalle
Lue Ernon raportti 3000km matkalta Saksaan ja takaisin Tesla Model 3 SR+ sähköautolla
Lähtö Helsingistä Teslan edullisimmalla Model 3 SR+ autolla ja täydellä akulla noin kello 5 aamulla. Auton akussa käytettävissä noin 50kWh kapasiteetti, jolla toimintamatka parhaimillaan 400 kilometriä. Alla 201hv/350Nm välitöntä tehoa sekä uusimmat päivitykset ja ajoa helpottava Autopilot-järjestelmä. Suuntana Turku ja Viking Linen laiva Tukholmaan. Koska laivalla ei ole mahdollisuutta ladata autoa, pysähdyttiin noin 20 minuutiksi Paimion Superchargerille täyttämään akkua ja vatsaa. Laivalle päästessä akussa virtaa 60%, jolla pääsi mukavasti jatkamaan matkaa Tukholmasta.
Iltakahdeksalta saapuminen Ruotsiin josta 12 tuntia aikaa ajaa noin 700 kilometriä Trelleborgiin seuraavalle lautalle. Reitti kulki E4 tietä pitkin etelään ja matkan varrella pysähdyttiin yhteensä neljästi lataamaan autoa sekä matkustajia – Tystbergassa, Linköpingissä, Toftaholmissa sekä Löddeköpingissä. Lataustauot olivat 20-30minuutin mittaisia ja yhden kerran jouduimme erikseen odottamaan auton latauksen valmistumista. Aika kului kuitenkin mukavasti katsellessa auton 15 tuuman kosketusnäytöltä Netflixiä. Pikalatausten hinta Ruotsissa oli 47 euroa, joka bensa-auton 7l kulutuksella ja 1,8e/l bensiinin hinnalla olisi maksanut noin 88 euroa.
Trelleborgissa siirryimme ansaitulle lepotauolle M/S Nils Holgersson autolautalle kohti Rostockia. 5,5 tunnin lauttamatkalla ehti lataamaan omia akkuja ennen saapumista Saksaan. Auton akuston varaus oli noin 50% kun saavuimme Saksaan. Kiinnostus auton ominaisuuksiin kovissa vauhdeissa johdatti kiertotielle ja suoran reitin sijaan ajoimme Süderholzin, Uckerfeldin ja Panketalin Supercharger asemien kautta Berliiniin. Keski-Euroopan kattavan Teslan latausverkoston ansiosta sähköauton ajoreittejä ei ole pakko suunnitella latauspisteet edellä, vaan kierto- ja maisemareittien mahdollisuus on olemassa aivan kuten polttomoottoriautoilla. Saksan Autobahneilla on edelleen osittain vapaat nopeusrajoitukset ja pääsimme kokeilemaan auton käyttäytymistä myös kovemmissa nopeuksissa. Model 3 kulki vakaasti ja tyylillä yli 200km/h vauhdeissa, vaikka näissä vauhdeissa tuulen suhina karmittomista ikkunoista puskikin sisään ohjaamoon. Autopilot-ohjauksen maksiminopeus on 150km/h ja kovempaa ajaessa kuljettaja joutuu itse ottamaan ohjat. Laadukkaan, vakiona olevan äänentoistojärjestelmän ääntä kovemmalle ja matka jatkuu.
Berliinissä olimme varanneet itsellemme hotellin, joka ei tarjonnut latauspistettä asiakkaiden käyttöön edes maksusta. Tiesin tämän jo ennakkoon, mutta se ei aiheuttanut huolta, sillä Berliinin seudulla on useita Teslan Supercharger asemia käytettävissä ja täydellä 50kWh akustolla pystyi huoletta käymään alueen nähtävyydet läpi. Model 3 on sopivan kokoinen auto myös kapeammille kaduille sekä parkkiruutuihin ja nerokkaan rakenteen ansiosta sisätilat ovat perinteistä pientä porrasperäistä autoa paljon tilavammat.
Berliinin muuri, Teslan Gigafactory -tehdas, Brandenburgin portti, voitonmerkki Siegessäule sekä Berliinin yöelämä ja ravintolat. Tärkeimpien nähtävyyksien ja kahden yön jälkeen paluumatka alkoi sunnuntaiaamuna klo 07.00. Tällä kertaa ei oikoreittejä tunnettu vaan suunnitelmana oli ajaa koko matka Berliinistä Tanskan siltojen kautta Tukholmaan. Haimme aamupalaa ja menimme lataamaan auton täyteen Berliinin keskustan pikalatausasemalle. Tämä oli oikeastaan ainoa turha pysähdys ja puolen tunnin hidastus, jonka olisi voinut jättää tekemättä, mikäli hotellilla olisi ollut latausmahdollisuus.
Tien päälle ja suunta kohti Hampuria. Sunnuntai on selvästi vilkkaampi päivä liikenteessä ja autoja, sekä muita Tesloja alkoi näkymään huomattavasti suuremmissa määrin. Tähän asti latauspisteillä ei kuitenkaan ole tarvinnut kertaakaan jonottaa. Hampurin ohi ajoimme kohti Tanskan rajaa ja Rödekron Supercharger latauskenttää. Auto lataukseen ja matkustajat syömään vieressä olevaan pikaruokaravintolaan. Rödekrosta kohti Middelfartin latauskenttää ja hienoja siltoja, jotka yhdistävät mantereen ja saaristoa. Ennen saapumista tiesimme, että paikka on ruuhkainen, sillä auton oma navigointijärjestelmä ilmoitti, että saatamme joutua odottamaan hetken latauspistokkeen vapautumista edelliseltä. Auto oli oikeassa – 20 muuta Teslaa odotti latauksen valmistumista. Ajoimme auton latauskentän keskellä ja noin 10 minuutin kuluttua tuli meidän vuoro siirtyä lataamaan autoa. Kävelimme ihmettelemään lähistöllä olevia maisemia ennen kuin jatkoimme matkaa. Tämäkin paikka olisi jäänyt näkemättä ilman pakollista lataustaukoa. Paikallinen Tesla-omistaja kertoi, että lähistölle ollaan rakentamassa uutta, isompaa latauskenttää nimenomaan perjantai- ja sunnuntairuuhkien takia.
Sama odotus 5 minuutin mittaisena toistui Slagelsen latauspaikalla. Onneksi latauskentät on sijoitettu järkevästi palveluiden yhteyteen, joten odotellessa saa samalla itselleen hiukopalaa. Ennen Tanskasta poistumista koukkasimme Odensen Rosengårdcentretin kautta hakemassa tuliaisia. Tämän jälkeen kohti Juutinrauman siltaa ja Ruotsia. Oli mahtavaa kytkeä Autopilot päälle ennen siltaa ja katsella kuljettajanakin maisemia edessä olevan auton rekisterikilven sijaan.
Ruotsiin päästyämme latauspaikat noudattivat lähestulkoon samaa kaavaa, kuin menomatkalla. Vaikka takana oli jo noin 700 kilometriä ajamista aamusta saakka, ei olo ollut väsynyt. Suurimmat syyt olivat varmasti pakolliset jaloittelutauot noin 2 tunnin välein latausten aikana sekä Autopilot-järjestelmä, joka keventää ajamisen taakka huomattavasti. Saavuimme Tukholmaan noin kello 03.30 yöllä ja jäimme autoon odottamaan aamuksi varatun laivamatkan alkamista. Camp -asetus päälle ja istuimet taakse, jolloin auto pitää ilmanvaihdon käynnissä ja pystyimme ottamaan pienet torkut ilman ikkunoiden huurtumista viileässä yössä.
Lauttamatka Tukholmasta Turkuun päiväseltään oli hyvä hetki kerätä ajatukset kasaan reissusta. Samalla pääsi palautumaan tulevaa arkiviikkoa varten. Turkuun saavuttuamme suuntasin Paimion laturille ottamaan vielä virtaa akkuun, jotta Helsingissä autossa olisi vielä reippaasti virtaa.
2970km matkan aikana latasimme autoa yhteensä 23 kertaa Teslan Supercharger latausasemilla. Energiaa kulutettiin 630kWh, joka maksoi yhteensä 253 euroa. Kotisähköllä ladattuna keskimääräisellä 0,1e/kWh hinnalla saman matkan kustannukseksi olisi tullut noin 63 euroa.
Tesla Model 3 SR+ ilmoitettu energiankulutus on 14,9kWh/100km, mutta tämän matkan aikana, joka sisälsi myös pitkiä matkoja 200km/h nopeudella, kulutus oli 21,21kWh/100km. Akullisella energiaa pääsee siis reipasta vauhtia ajaessa vajaa 300 kilometriä ennen lataustarvetta.
Vastaava matka tehokkaalla polttomoottoriautolla olisi maksanut yli 350 euroa. Sähköauton käyttäminen toi jopa pelkkien pikalaturien varassa yli 100 euron säästön.
Kaiken kaikkiaan voin lämpimästi suositella pitkällekin matkalle lähtemistä sähköautolla. Etenkin Teslan latausverkosto on jo niin kattava, että matkanteko on vaivatonta, eikä lataustauot edes pieniakkuisella Teslalla koidu ongelmaksi. Moderni, käyttökuluiltaan edullinen Tesla Model 3 on varteenotettava vaihtoehto edullisemmallekin polttomoottoriautolle. Kaupan päälle saa jatkuvat ilmaiset päivitykset auton toimintojen parantamiseksi sekä Autopilot-järjestelmän, jota ei muista autoista löydy