Sähköautoilun yksi suurimmista eduista on mahdollisuus ladata auto sen omalla pysäköintipaikalla. Pysäköinnin jälkeen autossa on akku täynnä, eikä matkalle tarvitse lähteä huoltoaseman kautta. Asiaa voi verrata nykyaikaisen matkapuhelimen käyttöön; puhelimen akku kestää noin 1 vuorokauden ja puhelin on tapana laittaa yön ajaksi lataukseen, kun sitä ei käytetä.
Niin sanottuja pikalatausasemia, joiden teho on 50 kilowattia tai enemmän, käytetään pääsääntöisesti matka-ajossa. Alla lueteltujen, omalla pysäköintipaikalla käytettävien vaihtoehtojen teho vaihtelee 2kW ja 22kW välillä.
Hidas lataaminen
Yön yli tapahtuvaa latausta varten latausratkaisu voidaan mitoittaa kevyeksi, sillä aikaa sähköauton lataamiselle on useita tunteja.
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry suosittaa, että tavallisista talouspistorasioista ladataan sähköautoja enintään 10 ampeerin jatkuvalla virralla. Tähän kategoriaan sisältyy myös yleiset pysäköintialueiden lämpötolpat. Lämpötolpan pistorasia on mahdollista päivittää kestämään jatkuvasti myös suurempaa latausvirtaa.
230 voltin jännite ja 10 ampeerin virta antavat latauksen tehoksi 230V*10A=n. 2,3vkW. Tällaisella teholla 10 tunnin pysäköinnin aikana sähköautoon latautuu 23 kWh sähköenergiaa, jolla pääsee ajamaan yli 100 kilometriä. 23 kWh sähköenergian lataaminen maksaa 0,15 e/kWh hinnalla 3,45 euroa. Katso vertailu polttomoottoriauton ja sähköauton käyttökustannuksista tästä.
Suomalainen autoilija ajaa keskimäärin 52 kilometriä vuorokaudessa. Sen perusteella 10A hidas lataaminen riittää suurimmalle osalle päivistä.
”Minun sähköauton akkuun mahtuu 90 kWh sähköenergiaa, sen lataaminen tuolla tavalla kestää yli kaksi vuorokautta!”
Sähköautoa ei mennä lataamaan vain silloin, kun siinä alkaa olemaan akku tyhjä. Auto kytketään latauspistokkeeseen aina, kun sillä ei ajeta. Niinpä, kun palaat 100 km työ- ja harrastusmatkojen jälkeen kotiin ja kytket auton yöksi hitaaseen latauspistorasiaan, autosi on taas valmiiksi ladattu täyteen seuraavan päivän ajoja varten.
Sähköauton varustukseen kuuluu useimmiten matkalaturi, jonka voi kytkeä tavalliseen talouspistorasiaan. Tarkista auton mukana tulevat latauskaapelit ennen kauppoja.
Toiset meistä ajavat enemmän, ja tarvitsevat siksi päivittäin enemmän sähköenergiaa ajamista varten. Kuten aiemmin totesin, tavallinen talouspistorasia on mahdollista päivittää kestämään jatkuvasti jopa 16 ampeerin virtaa. Tällaista pistorasiatyyppiä sanotaan super-sukoksi. Tällöin 10 tunnin latausaikana sähköautoon saa noin 36 kWh energiaa, ts. hieman yli 200 kilometriä toimintamatkaa autosta riippuen.
Nopeampi vaihtoehto
Mikäli sekään ei riitä, yleinen helppo tapa nostaa lataustehoa on kytkeä sähköauto voimavirtapistokkeeseen. Voimavirtaa varten tarvitset adapterin, jonka hinnat vaihtelevat 500-700 euron väliltä. Adapterin hinta koostuu siihen rakennetuista suojakomponenteista sekä älystä, joka ohjaa latausvirtaa. Mikäli auto pystyy hyödyntämään täyttä tehoa, kiinteistön sulakkeet sallivat ja muu sähkönkäyttö ei tule tielle, voimavirtapistokkeesta voi parhaimmillaan ladata 3*230V*32A = 22 kW teholla. Tällöin suuriakkuinen 90 kWh sähköautokin latautuu tyhjästä täyteen vain noin neljässä tunnissa.
Voimavirtakaapelin hyvä puoli on sen siirrettävyys. Latauskaapeli on mahdollista ottaa esimerkiksi mökille mukaan, jolloin myös siellä saa ladattua autoa suuremmalla teholla.
Monilla sähköautoilijoilla on asennettuna autonsa pysäköintipaikalle kiinteä latauslaite. Tällaisen laitteen kanssa latauskaapeli on helppokäyttöisempi, kun lataukseen tarvittavat komponentit; vikavirtasuoja, lämpötilasuoja, jännitteen valvonta ym. ovat latauslaitteessa.
Kiinteän latausaseman asennus maksaa halvimmillaan noin 200 euroa ja vaatii sähköasentajan. Itse latausasemien hinnat alkavat samasta, kuin voimavirtalatauskaapeleiden.
Mistä lähteä liikkeelle?
Aloittelevan sähköautoilijan on kaikkein yksinkertaisinta ryhtyä toimeen niin sanotun matkalaturin avulla. Matkalaturi tulee useimmiten auton mukana vakiovarusteena, ja sillä pääsee alkuun ilman lisäinvestointeja. Kyllä, se on oikeasti näin helppoa.
Mikäli ajat sähköautolla jatkuvasti yli 100 km päivässä, niin pyydä paikalle sähköasentaja, joka tarkistaa lämpötolpan tai ulkopistorasian kunnon ja mahdolliset uudistamistarpeet.