Miksi kannattaa valita sähköauto

05.12.2019

Polttomoottorikäyttöisestä autosta sähköautoiluun siirtymisessä on monta puoltavaa seikkaa; kustannukset ja ympäristöystävällisyys kaikkein selvimpinä asioina. Sähköautoiluun liittyy myös asioita, jotka on hyvä selvittää ennen sähköauton hankkimista, jotta tien päällä ei tule vastaan yllätyksiä.

Kustannukset

Sähköautoilun kustannukset jakautuvat vielä tällä hetkellä polttomoottoriautoista poikkeavalla tavalla niihin rakennetun uuden tekniikan takia. Vielä tällä hetkellä kaikkein arvokkain osa täyssähköautoa on sen ajoakku, jonka hinta on tuhansia euroja. Korkea myyntihinta saattaa karkottaa osan uutta autoa ostavista, mutta tarkempi perehtyminen kustannuksiin osoittaa, että sähköauton omistaminen sekä sillä ajaminen tulevat huomattavasti polttomoottoriautoja edullisemmaksi.

Hyvänä esimerkkinä sähköautojen tekniikan ja hintatason kehittymisestä kuitenkin jo nyt vastaavien polttomoottoriautojen tasolle on Seat Mii electric, joka tuli vastikään myyntiin todella houkuttelevalla, n. 15 000 euron hinnalla. Tämän lisäksi VW alensi e-Up! sähköauton hintaa alle 18 000 euroon.

Autoilun kustannuksista polttoaineen lisäksi iso osa koituu erinäisistä huolloista. Sähköautojen tekniikka on hyvin paljon yksinkertaisempaa ja liikkuvia osia on huomattavasti vähemmän kuin polttomoottoriautoissa. Tämä vähentää säännöllisen huollon tarvetta ja kustannuksia: Öljynvaihdot ja jakohihnan vaihdot voi unohtaa.

Ajotapa ja -mukavuus

Koska sähköauton tekniikka on yksinkertaista, tehohäviöt vaihteistoon ja voimansiirtoon ovat pienempiä kuin polttomoottoriautoissa. Tämän ansiosta sähköautolla esim. liikennevaloista lähteminen on paljon nopeampaa, eikä vaihteiden vaihdossa tai moottorin kierrosten nostamisessa kulu aikaa. Vaivattoman ajamisen takia sähköauto onkin mitä mainioin kaupunkiautoja pienten käyttökulujen ansiosta myös paljon ajavien lompakko kiittää .

Kun suurin osa suomalaisista ajaa päivittäin alle 100km, sähköauton omistajan tarvitsee kotiin tullessaan vain kytkeä auto latausasemaan tai sähköasentajan tarkastamaan ulkopistorasiaan. Säännölliset käynnit huoltoasemalla tankkausta varten voi unohtaa, ja auto on aina käyttövalmiina täydessä lautauksessa seuraavan päivän ajoja varten.

Pitkät automatkat

Pikalaturilla akun saa täyteen jopa 15 minuutissa

Pitkiä automatkoja varten on tärkeä selvittää sähköauton pikalatauskyky, eli kuinka nopeasti sähköautonsa saa ladattua maantien varrella sijaitsevasta pikalatauspisteestä. Pikalatauksessa tyhjästä täyteen voi kestää yhdestä tunnista vain noin viiteentoista minuuttiin, riippuen automallista ja latausasemasta. Kun huoltoasemalla käynnin keskimääräinen pituus on noin 15 minuuttia sisältäen auton tankkauksen, ei sähköautolla pitkän matkan teko juurikaan poikkea polttomoottoriautoista.

Käytön helppous

Suurimmassa osassa sähköautoja on käyttöä helpottavia järjestelmiä, kuten esilämmitys ja -viilennys toiminto. Auton haltija voi useissa tapauksissa myös ohjata auton järjestelmiä matkapuhelimellaan. Tällöin ei tarvitse enää illalla mennä säätämään lämmitystolpan ajastinta, vaan kuljettaja voi puhelimestaan asettaa halutun lähtöajan ja auto lämmittää tai viilentää itsensä valmiiksi lähtöä varten.

Ympäristö ja lompakko kiittävät

Ympäristötietoinen kuluttaja on myös mielissään, kun hän tekee itselleen fossiilivapaan sähkösopimuksen ja voi näin itse vaikuttaa siihen, millä tavalla oman auton käyttämä energia tuotetaan. Parhaassa tapauksessa sähkö on edullista, kotimaista ja ympäristöystävällistä. Polttomoottoriin tankatusta perinteisestä tai uusiutuvasta polttoaineesta ei saa millään tavalla yhtä edullista ja ympäristöystävällistä.

Toivottavasti onnistuin hieman avaamaan Sinulle sähköautoihin liittyviä kysymyksiä ja herättämään mielenkiinnon sähköautoilua kohtaan. Pyrin muissa kirjoituksissa pureutumaan tarkemmin tässä johdannossa sivuttuihin asioihin. Mikäli jokin jäi askarruttamaan tai haluat tietää sähköautoilusta enemmän, käy tutustumassa myös muihin teksteihini Autolle.com blogissa.


Olemme avanneet Suomen suurimman EKOAUTO-myymälän Espooseen.