Sähköauto – kun raha ratkaisee

20.01.2020

Bank of America julkaisi hiljattain raportin, joka oli otsikoitu ”Tämän takia seuraava yritysautosi on todennäköisesti sähköinen”. Liikenteen sähköistymiseen erikoistunut julkaisu CleanTechnica kirjoitti oman artikkelinsa aiheesta ja alla on referoituna artikkelin sisältöä.

Raportti on tehty Iso-Britannian autojen verotukseen liittyvien muutosten pohjalta, mutta antaa selkeän kuvan siitä, kuinka sähköautojen käyttökulut ovat huomattavasti pienemmät polttomoottoriautoihin verrattuna. Iso-Britanniassa verotusmuutosten myötä polttomoottoriauton käyttäminen tulee maksamaan 15 – 22-kertaisesti sähköautoihin verrattuna.

Kuva1. 3v. käyttökulut

Kuvasta 1 näkee, kuinka suuri käyttökulujen ero eri voimanlähteiden välillä on. Edullinen energia, hyvä sähköauton hyötysuhde ja vähäisempi huoltojen tarve selittää tämän valtavan eron.

Iso-Britanniassa ajetaan keskimäärin noin 12 000 kilometriä vuodessa, kun Suomessa vastaava luku on noin 15 000 kilometriä, joten keskimääräisen suomalaisen osalta kustannusero polttomoottoriautoon on tätäkin suurempi.

Kuva2. KulutusvertailuRahallista hyötyä sähköautolla ajamiseen tulee tällä vertailulla siis 7020 euroa. Tämä tarkoittaa joka kuukaudelle 195 euron säästöä autoilun kustannuksissa.

Autonvaihtoa suunnitellessa on suositeltavaa laskea myyntihinnan lisäksi myös autosta koituvat käyttökulut. Sähköauton ostaja voikin ostaa kertaluokkaa kalliimman, turvallisemman ja uudemman auton säästyneillä käyttökuluilla, tai käyttää säästyneet rahansa muihin elinkustannuksiin. Eikö olisikin mukava ajella sähköisesti ilman jatkuvaa huolta huolloista, ja säästää samalla rahaa perheen yhteiseen etelän matkaan?

Katso kaikki myynnissä olevat sähköautot tästä.