Ladattavat hybridit - kenelle se sopii?

12.03.2021


Sähköauto on edelleen monelle ylitsepääsemättömän kallis

Sähköautokeskustelussa unohtuu monesti ihmisten erilaiset autonkäyttöprofiilit. Vaikka puhutaan keskimääristä kokonaiskuvan saamiseksi, niin kukaan suomalainen ei silti aja päivittäin tasan 50 kilometriä joka päivä, vuodesta toiseen.

On selvää, että nykyisellä sähköautotekniikalla pitkän matkan ajaminen on sekä mahdollista, että kaikkein edullisin tapa liikkua. Noin 2,5e/100km kustannus ajamisesta on murto-osa perinteiseen polttomoottorin avulla liikkumiseen verrattuna.

Varteenotettavan sähköauton hankkimiseksi täytyy kuitenkin olla useampi kymmenen tuhatta euroa pääomaa tai otettava vastaavan suuruinen laina sähköauton hankkimiseksi. Yksityisille suunnattuja leasingvaihtoehtojakin on tullut markkinoille, mutta arvokkaan sähköauton tapauksessa edullisen kuukausihinnan vastapainoksi vuosittaiset kilometrit on monesti rajoitettu jopa vain 10 000 kilometriin. Leasinginsopimusta hankkiessa kannattaakin käydä myyjän kanssa tarkkaan läpi leasingsopimuksen ehdot, jotta ostaja välttyy ikäviltä yllätyksiltä. 

Ladattavalla hybridillä arkiajoihin edulliset kilometrikustannukset ilman kallista alkuinvestointia

Mikäli autonkäyttäjä pystyy lataamaan auton akkua kotonaan joko tarkistetusta lämpötolpasta, muusta yksivaihepistorasiasta tai jopa voimavirtapistokkeesta, on ladattavalla hybridillä mahdollisuus päästä todella alhaisiin käyttökustannuksiin sekä säilyttää mahdollisuus pidemmän matkan ajamiseen ilman huolta matkanvarrelle osuvista sähköautojen latauspisteistä. 

Hybridiä ostaessa täytyy kuitenkin perehtyä kiikarissa olevan auton sielunelämään. Osa ladattavista hybrideistä kykenee lämmittämään auton sisätiloja vain polttomoottorin hukkalämmöllä, jolloin moottori käynnistyy aina kun sisätilojen lämmitystä tarvitaan. Tällaisen toimintatavan autolla ei talviajaminen edullisesti ja päästöttömästi ole mahdollista. Tottakai kulutus on silti perinteiseen polttomoottoriautoon nähden vähäistä, mutta ihan ihmeitä ei kannata ladattavalta hybridiltä talvella odottaa.

Osa ladattavista hybridiautoista on kuitenkin suunniteltu fiksusti ja niissä pystyy etänä käynnistämään auton lämmityksen ja ajaessakin käyttää vain akkuun ladattua sähköä sekä liikkumiseen että lämmitykseen. Tällaisia hybrideitä löytyy mm. Volkswagenilta, Mercedekseltä, Skodalta ja Peugeotilta. 

Kenelle lataushybridi sitten sopii parhaiten?

Ladattavien hybridien sähköinen toimintamatka on parhaimmillaan 50-60 kilometriä, josta talvipakkasilla kylmä sää verottaa osansa. 

Mikäli sinulla on autosi pysäköintipaikan läheisyydessä pistorasia ja päivittäiset ajomatkat koostuvat lyhyestä työmatkasta ja ehkä lasten harrastuksiin kuskaamisesta, voi ladattavalla hybridillä päästä samoihin käyttökustannuksiin, kuin isompi akkuisella sähköautolla. 

Kun ajoprofiiliin lisää satunnaiset mökki- tai mummulavierailut pidemmän matkan päähän, jossa sähköautojen latausverkosto ei vielä ole kehittynyt, saattaa ladattava hybridi olla kaikkein järkevin vaihtoehto autoa valittaessa. 


Autolle.com on avannut uuden, erityisesti sähköautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähkö- tai hybridiauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586