Mikä on ekoauto ja mitä vaihtoehtoja minulla ekoautoiluun on?

12.03.2021

Esimerkkien kautta ekoautokaupoille

Ekoauto termille ei ole tarkkaa, virallista määritelmää. Autolle.com on asettanut ekoauto-kategoriaan kaikki vähäkulutuksiset eri käyttövoimilla kulkevat autot. Tämä lavea määritelmä sisältää siis pienet bensiiniautot, nykyaikaisia dieseleitä, joissa päästönormit alittuvat selvästi, sekä erilaiset hybridien muodot ja täyssähköautot. Mukaan on toki otettu myös biopolttoaineita hyödyntävät automallit sekä kaasuautot.

Yhteistä näille kaikille automalleille on kuitenkin se, että keskiverto kulkineeseen verrattuna tällainen ekoauto säästää luontoa sekä Sinun lompakkoasi.

Rahan säästö on useimpien ostajien ensisijainen syy ekoautoon

Autoleasingyhtiö LeasePlanin teettämän kyselyn mukaan sähköauton hankkimisen ensisijainen houkutus on alhaiset verot sekä käyttökustannukset. (47% vastaajista) Vastaavasti myös hybridillä tai vähäkulutuksisella ja toimintavarmalla polttomoottorilla voi säästää huomattavasti ajamisesta aiheutuvissa kuluissa.

Suurimpana esteenä sähköauton hankkimiselle kerrotaan korkea hankinta hinta. (57% vastaajista) Alempana olevien tosielämän esimerkkien ja Autolle.com tämän artikkelin julkaisuhetkellä myynnissä olevien autojen esittelyllä näytän, että sekään ei pidä paikkaansa.

Esimerkki 1:

Kahden lapsen yksinhuoltajavanhempi käy päivätöissä ja työmatkan varrella vie lapsensa päivähoitoon ja kouluun. Arki-iltaisin on satunnaisia menoja lasten harrastuksiin. Sukulaiset asuvat kaukana ja heidän luo perhe matkustaa junalla, sillä autolla pitkän matkan ajaminen lasten kanssa käy raskaaksi.

Autolle.com valikoimasta löytyy alle 15 000 euron hinnalla täyssähköinen BMW i3, jolla onnistuu tämän perheen useamman päivän ajot ilman välilatauksia. Auto on saatavilla 0 euron käsirahalla. Akusto on tässä mallissa 18.2kWh, jonka lataaminen tyhjästä täyteen tarkoitukseen soveltuvasta, tarkastetusta lämpötolpasta tai ulkopistorasiasta onnistuu yön aikana mainiosti. Tällä autolla pääsee myös hyödyntämään kauppakeskuksen ilmaisen latauspisteen viikonlopun kauppareissun aikana.

Tähän autoon vaihtamalla polttoainekustannukset putoavat 0euroon kuukaudessa eikä huolloissakaan tarvitse juuri käydä. Sähkön hinta (n. 12snt/kWh) tekee perheen 1000km/kk ajoille vain noin 20 euron loven lompakkoon!

Esimerkki 2:

Kahden aikuisen ja kahden lapsen perhe, jossa toinen vanhemmista ajaa päivittäin n. 40km työmatkan suuntaansa ja toinen työskentelee kotona. Perhe kulkee viikonloppuisin lasten harrastuksissa joskus satojakin kilometrejä, eikä ajoja voi suunnitella latauspisteiden mukaan.

Autolle.com valikoimasta löytyy monen muun laadukkaan hybridin lisäksi tämä alle 24 000 euron maantiekulkine, joka on ladattu lisävarusteilla. Mukautuvan vakionopeussäätimen ja laadukkaampien istuimien myötä pitkänkin reissun tekeminen on miellyttävää. 

Tällä Passatilla pääsee 40-50 kilometriä sähköllä, jonka jälkeen matka tarvittaessa jatkuu tehokkaan ja vähäpäästöisen bensiinimoottorin voimin. Työpaikallekin saadaan latauspaikka sovittua, joten perheen työssäkäyvä vanhempi ajaa arkiajonsa pelkän sähköenergian voimin, jolloin polttoainekulut tippuvat huomattavasti. Pidemmille turnausmatkoille lasten harrastusten perässä pystyy lähtemään enempiä miettimättä, kun autossa on tankki täynnä matkalle lähtöä varten ja huoltoasemia löytyy lähes joka nurkasta. 

Perhe säästää tämän auton valitsemalla erittäin paljon, koska polttoainekulujen lisäksi myös vuotuinen ajoneuvo vero on hyvin matala. 37g CO2/km päästöillä tämän auton ajoneuvovero on vain noin 106e/vuodessa!

Esimerkki 3:

Reissutyöläinen ajaa vuosittain yli 40 000 km ja liikkuminen on pääasiassa valtaväyliä pitkin. Polttoainekulut ovat aiemmalla noin 50 000 euron edustusluokan Audilla liikkuneet kuukausittain reilusti yli 300 eurossa ja ajoneuvoverokin on isolle dieselmoottorille kallis, noin 800 euroa vuodessa.

Pienempään autoon vaihtaminen ei tule hänelle kysymykseenkään, joten kun säästöjä etsitään mukavuudesta tinkimättä, niin ainoa vaihtoehto on Tesla. Tämä Autolle.com valikoimasta löytyvä auto sisältää autopilotin, jonka avulla auto kykenee lähes itsenäiseen ajamiseen moottoriteillä sekä isoilla maanteillä. Ominaisuus helpottaa työntekijän reissupäiviä, kun seuraavaan tapaamiseen saapuu entistä virkeämpänä ja valmiimpana. Noin 400 kilometrin toimintasäde täydellä akulla mahdollistaa myös poikkeamisen syrjäseudulle sekä pidemmät yhtäjaksoiset ajot.

Ennen v. 2017 valmistettujen Teslojen hyvä puoli on myös ilmainen Teslan oman pikalatausverkoston käyttö. Tämän ansiosta, koska vain satunnaisina kertoina matkan varrella joutuu turvautumaan maksulliseen latauspisteeseen, käyttökulut lähestyvät jo uhkaavasti nollaa. Tämän, kuten monen muun Autolle.com myynnissä olevan käytetyn Teslan etuna on myös Teslan voimassa oleva käytetyn auton takuu, jonka puitteissa, mikäli jotain ilmenee, pienet ja isommatkin viat hoituvat takuun piikkiin ilmaiseksi.

Vaihtamalla edustus-Audinsa Teslaan, reissutyöläiselle jää lompakkoon satoja euroja enemmän kuukaudessa rahaa sekä töissä jaksaminen on parantunut ajomukavuuden myötä. Eikä kyseessä ole enää vain 100 000 euron Teslat, sillä tämäkin yksilö lähtee alle 48 000 eurolla uudelle omistajalle.

Lompakkoa ja luontoa säästäviä vaihtoehtoja löytyy rutkasti

Tässä tekstissä oli muutama nosto mainiosta Autolle.com ekoautojen tarjonnasta. Kaikki Autolle.comin myynnissä olevat ekoautot löydät tästä linkistä

Auton vaihtoa miettiessä kannattaakin asiaa pohtia myös taloudellisuuden kannalta. Usein sähköinen tai sähköistetty voimalinja on mukavamman ajokokemuksen lisäksi myös lompakolle ystävällinen vaihtoehto.  Autolle.com myyjien avustuksella myös Sinun tilanteeseesi sopiva ekoauto löytyy varmasti.


Autolle.com on avannut uuden, erityisesti sähköautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan ekoauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586