Mihin autokauppa suuntaa koronaviruksen jälkeen?

17.08.2020

EU julkisti 21.7.2020 kattavan jälleenrakennus- ja investointipaketin, jonka summa yltää 1074 miljardiin vuosina 2020-2027.

Koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten vahinkojen korjaamiseksi Euroopan Unioni on julkistanut massiivisen jälleenrakennuspaketin, jonka avulla EU pyrkii vauhdittamaan talouskasvua. 

Julkiset latauspisteet Suomessa 4.8.2020 Lähde: Plugshare.com

 

Tukipaketin rahoista 30% on sidottu tukemaan ilmastotavoitteita, eli EU rahoittaa mm. oman alueen puhtaan energian käyttöä, raideliikenteen parannuksia sekä esimerkiksi sähköautoilua seuraavan seitsemän vuoden aikana noin 350 miljardilla eurolla.

350 miljardia euroa on tavallisen kansalaisen käsityskyvyn ulkopuolella oleva rahamäärä, mutta on selvää, että rahaa tullaan käyttämään todella paljon ja toivottavasti tehokkaasti.

Mihin rahat käytetään?

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans kertoi rahoituspaketin julkistustilaisuudessa monen muun asian lisäksi, että tällä elpymispaketilla voidaan rahoittaa mm. miljoonan sähköauton latauspisteen rakentaminen. 

Euroopassa on tällä hetkellä noin 180 000 julkista yli 22kW tehoista latauspistettä. Miljoona pistettä lisää tarkoittaisi yli viisinkertaista määrää latauspisteitä. 

Entä Suomessa?

Suomen noin 900 julkisen latauspisteen viisinkertaistaminen tulee parantamaan latauspisteverkoston aukkoja Itä-Suomessa, Savossa ja Lapissa. Muutaman vuoden päästä kaikkialla Suomessa pääsee kulkemaan vielä vaivattomammin sähköautolla kuin nykyään.

Tähän kun lisätään huomioksi tämänhetkisen Suomen hallituksen esityksen kirjaus ”Hallituksen tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. ”, niin on selvää, että sähköautoiluun tullaan panostamaan ja polttomoottoriautoilua sekä polttoainetta verottamaan yhä enemmän.

Mitä käy autoni arvolle?

Jatkuva polttoaineiden verotuksen kiristäminen (kuten viimeksi 1.8.2020) sekä päästöihin perustuva ajoneuvovero vähentää ihmisten halukkuutta hankkia auto, joka kuluttaa paljon polttoainetta ja saastuttaa ympäristöä.

Myös kannustimet sähköauton hankkimiselle kiihdyttävät vanhoista autoista luopumista ja vauhdittavat muutosta.

Kun suuri osa autojen ostajista huomaa, että diesel- tai bensiiniautoa ei ole enää taloudellisesti järkevää hankkia, he siirtyvät sähköautoihin tai käyttämään julkista liikennettä. Tällöin markkinoille tulee ylitarjontaa polttomoottoriautoista ja hinnat laskevat.

Ne, jotka ensimmäisenä myyvät polttomoottoriautonsa pois, saavat siitä parhaan hinnan. Polttomoottorivaihtoautojen arvo tulee keräilyharvinaisuuksia lukuun ottamatta vain laskemaan ja arvon lasku kiihtyy, mitä pidemmälle ajassa mennään. Paras aika vaihtaa sähköautoon on nyt.

Autolle.com on avannut erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586