MTV 18.11.2020: Lapissa on suorastaan pulaa uusista sähköautoista: "Osoittautunut varmatoimiseksi"

03.12.2020

Sähköauto on sittenkin hyvä valinta Lappiin ja kylmään ilmastoon

MTV Uutiset on haastatellut juttuunsa lappilaisia autoliikkeiden edustajia ja sähköautojen omistajia. Sekä Pörhön Autoliikkeeltä, että Autotalo Wetteriltä kerrotaan, että sähköautoja on myyty Lapissa paljon ja niille on jatkuvasti kysyntää.

– Käänne on tapahtunut. Täyssähköautoja menisi Lappiin enemmän kuin pystytään toimittamaan, sanoo Autotalo Wetterin Rovaniemen toimipisteen automyyjä Jarkko Lahtela.

– Rovaniemellä on tähän mennessä myyty noin sata täyssähköautoa, kertoo Pörhön Autoliikkeen myyntipäällikkö Jukka Sorro Rovaniemeltä

Taustalla järkisyyt

Vaikka sähköauton puolesta puhutaan paljon ekologisuuden nimissä, vaakakupissa painaa yhä useammin edullisuus muihin käyttövoimiin verrattuna.

– Millään muulla henkilöautolla et pysty ajamaan sataa kilometriä 2–2,5 eurolla, kertoo Rovaniemeläinen insinööri Harri Puhakka.

– Meidän rovaniemeläinen tuttava käy sukuloimassa Jyväskylässä. Hän kuulemma lataa Teslan yhden kerran ennen Jyväskylää.

Myös Rovaniemen Saarenkylässä asuvat Marja ja Markus Torvinen hankkivat tammikuussa täyssähköauto VW e-upin. Pitempiä matkoja ja veneen vetoa varten kakkosautona on vanha S-mallin Mersu.

– Suurin osa meidän perheen ajoista tehdään sähköautolla, joka on osoittautunut varmatoimiseksi.

Kysyntä kasvaa entisestään

– Rovaniemellä virinneestä sähköautoinnostuksesta kielii myös runsaat netin kautta tehdyt varaukset koeajoon uudella Volkswagen ID.3:lla. Tammikuussa saadaan Rovaniemelle ID.4, jonka toimintasäde on noin 500 kilometriä. Niistä viisi on jo varattu ja myyty, Pörhön Sorro kertoo.

Sähköauton hankinta vaatii Sorron mukaan asennemuutoksen. Moni on tottunut, että yhdellä tankkauksella voi ajaa tuhat kilometriä.

– Keskivertoperhe tekee pari pitempää lomamatkaa vuodessa. Suurin osa ajoista on töihin ja harrastuksiin ajoa. Suuren perheauton suuri tavaratila on suurimman osan vuotta tyhjänä, Sorro kertoo.

Hän hankki kesällä perheelleen ID.3:n. Ärhäkkä bensa-Golf meni vaihdossa.

– Työsuhdeauto on jäänyt iltaisin talliin, sillä sähköautolla on niin mukava ja huokea liikkua.

Alkuperäinen uutinen MTV 18.11.2020, viitattu 20.11.2020. Osoitteessa:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lapissa-on-suorastaan-pulaa-uusista-sahkoautoista-muuttuvat-kakkosautoista-ykkosautoiksi-osoittautunut-varmatoimiseksi/7986446

Kirjoittajan kommentti: Ei enää vain kaupunkiauto

Ensi vuonna myyntiin tulevat sähköautot kykenevät lähes kaikki yli 300 kilometrin ajomatkaan yhdellä akullisella. Tällaisia on myös jo nyt saatavilla käytettyjen autojen markkinoilla. Malleja mainitakseni ainakin kaikki Teslat, Hyundai Kona, uudempi Nissan Leaf ja Kia Soul.

Isompiakkuisen auton kanssa päivän ajot pidemmällekin hoituvat ilman välilatauksia, ja ajaminen onnistuu lähes kokonaan edullisella sähköllä oman kodin pistorasiasta, voimavirtarasiasta tai erikseen asennettavasta latausasemasta.

Pienemmän akun ja myös pienemmän hankintahinnan autolla, kuten VW e-Up!, Renault Zoe tai Seat Mii electric kotona lataamisen lisäksi satojen kilometrien matkalle lähdettäessä täytyy valmistautua pikalatauspaikkojen selvittämisellä. Suurnopeuksisia latureita on tänä vuonna tullut runsaasti lisää, ja nyt esimerkiksi myös Mikkelissä, Kuopiossa, Kempeleessä ja Jyväskylässä on tarjolla 150kW tai sitä tehokkaampi latauspiste. Tällaisesta latauspisteestä auton voi ladata puolilleen jopa alle 15 minuutissa. Voi kuitenkin olla, että pieniakkuinen auto ei kykene hyödyntämään suurinta saatavilla olevaa tehoa, ja tällöin 50kW latauspiste voi osoittautua edullisemmaksi ja järkevämmäksi vaihtoehdoksi. Niitä löytyykin jo lähes joka puolelta Suomea. Suomen latauspisteet on koottu https://latauskartta.fi/ palveluun kätevästi kaikkien saataville.

Pitkien välimatkojen maassa tarvitaan joko pitkän kantaman sähköautoja tai laadukas pikalatausverkosto. Näyttää siltä, että molemmat ovat jo riittävällä tasolla toteutuneet.

Kirjoittaja: Sähköisen liikenteen asiantuntija Erno Koivumäki

Autolle.com on avannut uuden, erityisesti ekoautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15.
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586