Fortumilta ratkaisu teollisen mittakaavan litium-akkujen kierrätykseen

21.01.2021


Fortum kertoo 19.11.2020 päivätyssä lehdistötiedotteessaan kehittäneensä ja patentoineensa uuden, tehokkaan teknologian kierrättää ladattavien litiumioniakkujen sisältämä litium. Viime vuonna Fortum kertoi pystyvänsä kierrättämään akut 80-prosenttisesti – nyt kierrätysaste nousee merkittävästi.

Kun sähköauto on romutettu ja sen jälkeen akku hyödynnetty esimerkiksi osana kiinteää energiavarastoa, voidaan loppuun kulutettu akku kierrättää lähes täysin. Tällä tavoin vanhasta akusta pystytään tekemään uutta, eikä käytetyistä akuista muodostu pysyvää ongelmajätettä.

Konservatiivisissakin arvioissa sähköautojen määrän on ennustettu kasvavan noin sataan miljoonaan autoon seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tätä määrää varten tarvitaan paljon myös raaka-aineita. Mikäli sähköautojen määrä vakiintuu näin suurelle tasolle, kierrätys on erittäin tärkeä osa autojen kestävää käyttöä ja tuotantoa. 

Autojen akkujen vaatimia mineraaleja on maan kuoressa rajallinen määrä, joten mm. litiumin, mangaanin ja nikkelin saatavuus voi sähköautojen yleistymisen myötä osoittautua heikoksi. Kierrättämällä vanha, tarve kaivostoiminnalle ja uusien mineraaliesiintymien etsimiselle pienenee.

Tällä hetkellä vain Aasiassa toteutetaan akkujen kierrätystä suuressa mittakaavassa. Fortumin panostus Suomeen on merkittävä tekijä globaalisti ja nostaa Suomea hienosti maailmankartalle etenkin vähähiilisen akkukierrätyksen saralla. 

Sähköauton ostamisen jälkeen suomalainen kuluttaja voi ajaa hyvällä omalla tunnolla, kun huoltaa autonsa Suomessa, lataa autoonsa Suomessa tuotettua sähköä ja auton elinkaaren päättyessä antaa suomalaisten hoitaa sähköauton uusiokäytön ja kierrätyksen. 

Alkuperäinen lehdistötiedote luettavissa täältä - linkkiAutolle.com on avannut uuden, erityisesti sähköautoille suunnitellun automyymälän. Sieltä löydät asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua sopivan sähköauton hankkimisessa.

Martinkyläntie 45, Vantaa.
Aukioloajat ma-pe klo 10-18, la klo 10-15
Soita: 010 205 0915
WhatsApp: 040 749 9586